Úřady vyzvaly občany, aby se vyhýbali silnicím a nevystavovali se riziku, že uvíznou v přívalech vody. Podle záchranářů nyní působí největší obavy právě riziko záplav.

Debbie se přihnala na queenslandské pobřeží v úterý jako cyklon čtvrtého stupně, což je druhý nejvyšší. Doprovázel jej vichr přesahující rychlost 260 kilometrů v hodině a evakuováno před ním bylo 25 tisíc osob. Nyní postupuje už v menší síle na západ dál na pevninu.

Takto blížící se cyklon zachytila kamera Mezinárodní vesmírné stanice:

Video
Video se připravuje ...

Kamera na ISS zachytila cyklon Debbie, blížící se k australskému pobřeží. Youtube.com, News world

„Mnoho lidí dnes vstává a vidí, jaké škody bouře v jejich městech napáchala,“ sdělila guvernérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková. Požádala pojišťovací společnosti, aby s lidmi „zacházely s úctou“. Potvrdila také zranění tří lidí, ale řekla, že další mohou přibýt. Počítá se s tím, že někteří zranění nemají spojení se záchranáři. Bez proudu je na 63 tisíc domácností.

Nad Queenslandem ve středu létaly vrtulníky a ve městech se objevili vojáci, kteří mají začít s obnovou infrastruktury. Záchranáře dopravují do odlehlých míst letecky.

Premiér Turnbull: Škody budou velké

Podle zástupce velitele queenslandské policie Steva Gollschewskiho byla nejvíce postižena města Bowen, Airlie Beach, Proserpine a Collinsville. S nimi a také s ostrovy Whitsunday se policie obtížně spojuje.

Premiér Malcolm Turnbull řekl, že škody budou velké, zejména u starších budov. Vyzval vládní organizace, banky a pojišťovny, aby se spojily a pomohly škody opravit. „Nejdůležitější je zůstat v bezpečí a řídit se pokyny úřadů,“ řekl.

Fotogalerie
25 fotografií