Silné bouřky s přívaly vody a větrem zasáhly v pondělí večer Olomoucko a Prostějovsko, na požární stanici v Prostějově kvůli tomu zasedla pracovní skupina krizového štábu, uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

„V některých objektech, jako jsou sklepy, kotelny a níže položené místnosti, bylo deset až 20 centimetrů vody, jinde hladina dosáhla výšky až jednoho metru,“ řekla mluvčí. Poměrně vysoká hladina vody byla i na tamním náměstí, z kterého se stalo „brouzdaliště“. 

Česko zasáhly bouřky a déšť. Jak se situace vyvíjí dnes? Podívejte se na radar

„Od pondělních 23:00 do dnešního rána se situace na Prostějovsku postupně stabilizovala. Voda ze sklepů začala opadat nebo ji hasiči odčerpali. Do půlnoci se podařilo vyřešit veškeré události, které nám byly v průběhu podvečera oznámeny na naše operační středisko,“ uvedla Hacsiková.

VIDEO: Lidi na Prostějovsku potrápily bouřky. Doprovázely je přívalové deště a místy i kroupy

Pytle s pískem nechali, ochránit mají rodinné domy

Ve Smržicích na Prostějovsku, kterými se po vydatném dešti prohnal proud vody, hasiči nechali preventivně stovku pytlů s pískem pro případ, že by voda opět začala stoupat. „Pytle by se použily jako hráze u rodinných domů. Voda však postupně odtékala přirozenou cestou, kanály a příkopy u silnice. Na místě přesto zůstaly ještě čtyři jednotky hasičů, které podle potřeby občanů prováděly čerpání sklepů a kotelen,“ pokračuje mluvčí.

Také v okolí Krasického rybníka na kraji Prostějova se situace podle Hacsikové už stabilizovala a voda začala odtékat korytem potoka a rybniční výpustí, takže nehrozí vylití vody.

K prvním událostem, které měla na svědomí bouřka, hasiči na Prostějovsku vyjížděli v pondělí zhruba v 18:30. „Za následujících pět hodin hasiči řešili 117 událostí, v terénu byly nasazeny dvě profesionální jednotky a 18 jednotek sborů dobrovolných hasičů z Prostějovska a Olomoucka. Tento počet událostí řeší hasiči v Olomouckém kraji běžně za týden,“ podotkla mluvčí.

V Prostějově v pondělí večer přívaly vody zasáhly několik ulic, kde hasiči čerpali vodu ze sklepů. V Mostkovicích kroupy rozbily střechu domu ve výšce sedmi metrů, kterou hasiči s pomocí výškové techniky na dvou místech provizorně opravili. „Na dalších místech na Prostějovsku hasiči odstraňovali popadané stromy a větve na komunikacích,“ dodala Hacsiková. 

VIDEO: Meteoroložka Dagmar Honsová o tom, co dělat při bouřce

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
17 fotografií