Dnešek byl s 37,3 stupně naměřenými ve Staňkově na Domažlicku nejteplejším dnem roku v Česku. Místní teplotní rekordy padly nebo byly vyrovnány na 35 ze 145 meteorologických stanic měřících přes 30 let. Odolal ale celorepublikový rekord z roku 1994, který pro dnešní den činí 39,2 stupně. Vyplývá to z informací na serveru Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologové v pondělí předpovídali na dnešek teploty dosahující až 38 stupňů. Nakonec se ale teplota dostala jen těsně nad 37 stupňů – ve zmíněném Staňkově. Na dalších čtyřech místech s nejvyššími teplotami v republice již bylo 36,7 až 36,9 stupně.

Nejvíce rekordů padlo na jihu Čech

Na 13 z 15 jihočeských stanic s více než třicetiletou dobou měření dnes meteorologové zaznamenali teplotní rekord pro 1. srpen. Nejvyšší hodnotu naměřili v Táboře, kde bylo 36,6 stupně. O dvě desetiny méně bylo v Českých Budějovicích. Obě stanice měří teploty 130 let. ČTK to řekl František Vavruška z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

„Dnešek byl zatím nejteplejším dnem letošního roku,“ uvedl. Dodal, že ve Vráži na Písecku a v Husinci na Prachaticku dnes shodně naměřili 36,2 a v Českém Krumlově 35,8 stupně Celsia. Na všech těchto stanicích padly teplotní rekordy pro dnešní den. Většina dosavadních maxim byla z roku 1994.

Vavruška dodal, že ve středu se nepatrně ochladí. I tak se teploty v Jihočeském kraji budou pohybovat kolem 30 stupňů Celsia. Ve čtvrtek a v pátek pak budou hodnoty opět ještě vyšší.

Ve středních Čechách bylo největší horko v Průhonicích

Ve středních Čechách dnes padly teplotní rekordy na dvou ze 13 stanic, které jsou v provozu 30 a více let. Dosavadní maxima byla k 17:00 pokořena v Průhonicích u Prahy a v Příbrami. Nejtepleji v regionu bylo v Průhonicích, kde teploměr ukázal 36,9 stupně Celsia, řekla ČTK pracovnice Českého hydrometeorologického ústavu.

V Průhonicích padl dosavadní rekord – 32 stupňů z roku 1943. „Stanice v Průhonicích měří od roku 1932, ale není to spojitá řada. Celkově je v provozu 37 let,“ uvedla meteoroložka.

Další rekord byl podle ní překonán na stanici Příbram, která je umístěna v nadmořské výšce 555 metrů. Hodnota tudíž není tak vysoká, meteorologové tam naměřili 34,2 stupně. Předchozí maximum bylo 32,7 stupně Celsia.

Hodně teplo bylo také v Brandýse nad Labem a Neumětelech na Berounsku, teploměr tam shodně ukázal 36,8 stupně Celsia. V těchto případech ale nešlo o rekordní hodnoty.

Dva teplotní rekordy padly i na severu

Dva denní teplotní rekordy zaznamenali dnes meteorologové na severu Čech. Dosavadní maximum bylo pokořeno ve Strojeticích na Lounsku, kde teplota dosáhla 34,8 stupně. Ve Stráži pod Ralskem teplota vystoupila na 33,7 stupně Celsia, řekl ČTK Martin Hynčica z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Nejtepleji ale bylo v Doksanech na Litoměřicku, 36,6 stupně.

V Ústeckém kraji padnul rekord ve Strojeticích, kde se ale teploty měří jen 11 let. Odpoledne bylo 34,8 stupně. Dosavadní rekord z roku 2008 byl 31,2 stupně. Ve Smolnici pak bylo vyrovnáno teplotní maximum z roku 1983, teplota vystoupila na na 34,6 stupně Celsia. Nejtepleji bylo dnes v Doksanech na Litoměřicku, 36,6 stupně. K rekordu se ale teplota nepřiblížila, dosavadní maximum je 37,9 stupně.

V Libereckém kraji byl pokořen rekord ve Stráži pod Ralskem, kde bylo 33,7 stupně. Dosavadní maximum bylo o 2,5 stupně nižší. Nejvyšší teplota v kraji byla odpoledne v Doksech na Českolipsku, kde rtuť teploměru vystoupila na 35,9 stupně Celsia.

Video
Video se připravuje ...

Jak sestavit jídelníček v horkých dnech: Hodí se meruňky a k večeři jogurt. Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
31 fotografií