Technika nadšence do atmosférických jevů tentokrát zachytila skutečně famózní úkaz. Jedná se vlastně o dva druhy nadoblačných blesků Red Sprites (červený skřítek, pozn. red.) a Sprites Halo. Takovému spojení se přezdívá atomový výbuch a zachytil jsem letos jen dva podobné, takže jsou celkem vzácné,“ vysvětlil deníku Aha! astrofotograf Popek.

Ačkoliv byl od úkazu stovky kilometrů daleko – oblohu pozoruje z Nýdku na Frýdecko-Místecku – podařila se mu nádherná fotografie.Červený skřítek byl ode mě daleko 425 kilometrů. Šířka úkazu byla něco nad 100 kilometrů,“ vysvětlil.

Popek rovněž vysvětlil, co vlastně ten červený skřítek je. „Rozsáhlý elektrický výboj, který vzniká nad bouřkovými mraky se silnou bleskovou aktivitou. Tyto výboje vznikají při pozitivním blesku, tedy výboji mezi kladně nabitým bouřkovým mrakem a zemí.“

A jakou vlastně technikou své fotografie pořizuje? Signál z vysokocitlivé analogové kamery jde do počítače, kde mám specializovaný program. Ten hlídá změny na obloze, a když vznikne blesk, tak nahraje snímek a video,“ dodal Popek.

Fotogalerie
3 fotografie

Jaké úkazy můžete na obloze pozorovat v roce 2021 čtěte ZDE >>>