„Na hřebenech Krkonoš je okolo 50 centimetrů nového sněhu,“ uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby. Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle. 

Sníh v Krkonoších v posledních dnech padal při silném západním a severozápadním větru. „Sníh je uložen na závětrných svazích a ve žlabech, kde ho na některých místech může být větší množství,“ uvedl Dlouhý.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním se obětí laviny v Krkonoších stala na konci prosince 2008 šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Silnice po celé zemi jsou mokré

I horské oblasti Libereckého kraje řeší několikacentimetrový přírůstek sněhu. Rozbředlý sníh byl v úterý ráno na silnicích první třídy 10, 14 a 35 na Semilsku a Jablonecku, vyplývá z informací na dopravním webu. Silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, většinou jsou vozovky mokré. Stejně tak rozbředlá vrstva sněhu byla ráno na silnicích nižších tříd v Jizerských horách.

Sněžné podmínky způsobily i dopravní nehody. V Náchodě se v úterý ráno v Českoskalické ulici střetl autobus s osobním autem. V Hradci Králové se na okruhu ráno srazila dvě auta. Obě nehody se obešly bez zranění. 

Sněžilo také ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka. Na ostatních místech Olomouckého kraje většinou padá déšť se sněhem. Silničáři silnice nad ránem posolili, cesty by tak neměly namrzat. Ujetá sněhová vrstva leží po nočním sněžení hlavně ve vyšších polohách na severu regionu.

Sněhové a dešťové přeháňky zažil celý Zlínský kraj, silnice v regionu jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Vozovky jsou vlhké či mokré, na některých úsecích po chemickém ošetření. Podobně na Vysočině byly v úterý ráno silnice po solení převážně mokré, na vozovkách sypaných drtí byl místy ujetý sníh.

Sníh by měl ze silnic postupně odtávat v důsledku příchodu teplé fronty. Meteorologové očekávají, že v déšť se postupně změní srážky i v horách. 

Laviny mohou být velmi nebezpečné. Takhle vypadá utržený sníh na Everestu:

Video
Video se připravuje ...

Horolezec na Everestu natočil pád smrtící laviny. Youtube.com

Fotogalerie
35 fotografií