Po celou sobotu by mělo být přes den oblačno až polojasno, s ojedinělým sněžením. Nejvyšší denní teploty -1 až plus tři stupně Celsia, na horách kolem -5 °C. V noci se objeví mírný vítr. Neděle potom bude v podobném duchu. V Čechách potom pozor na mrznoucí mrholení.

Kde sníh potrápil silničáře? S technikou vyjeli v noci v okresech Prachatice a Český Krumlov. „Tam byly sněhové přeháňky ve vyšších polohách. Jinak se prováděly spíš jenom kontrolní jízdy a místy se ošetřovala silnice. Sjízdné by mělo být všechno, samozřejmě se zvýšenou opatrností, ale nemáme hlášeno, že by někde byly potíže,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Vlastimil Zikmund.

Silničáři v noci vyjížděli

V Hradeckém kraji bylo ráno zataženo až polojasno, bez srážek, viditelnost bez omezení. Teploty se pohybovaly nejčastěji od minus pěti stupňů Celsia do plus jednoho stupně nad nulou. Na hřebenech Krkonoš bylo chladněji, teploty klesaly až k minus 10 stupňům Celsia. Silnice potom byly sjízdné se zvýšenou opatrností.

Klid byl na Vysočině. „Aktuálně je situace klidná. V noci trošku nachumelilo, ale sjízdnost to omezilo minimálně. Provedly se inspekční jízdy v noci, nějaká technika venku byla. Teď nějaká auta vyjíždí na úseky, kde se nám trochu vytvořila ledová vrstva, silnice II/353 na Žďársku, tam jsou úseky, kde se v podstatě nesolí, tam se jede s inertním posypem," řekl dispečer Krajské správy a údržby silnic kraje Vysočina Aleš Hubený.



V noci projížděli silničáři úseky, které bývají problematické, ale všechno bylo v pořádku.

Na Vysočině bude dnes podle meteorologů zataženo až oblačno, místy přechodně i polojasno, zejména odpoledne a večer místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty budou v rozmezí od minus dvou do plus jednoho.

Pozor na náledí

Silnice na severu Čech jsou většinou bez omezení sjízdné, v Jizerských horách musí řidiči počítat s uježděnou vrstvou sněhu. Vyplývá to z informací silničářů. Teploty v horských oblastech Libereckého kraje se drží pod nulou.

Silnice prvních tříd v Libereckém kraji jsou po ošetření většinou mokré, místy leží zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích druhých a nižších tříd v Jizerských horách a v Krkonoších leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem a silničáři nabádají ke zvýšené opatrnosti.

Dálnice D8 a silnice prvních tříd v Ústeckém kraji jsou holé a mokré po chemickém ošetření. Na potíže řidiči nenarazí ani v Krušných horách na silnicích nižších tříd. Dopravu na severu Čech podle policejní databáze nekomplikuje žádná vážnější nehoda.

Video
Video se připravuje ...

První adventní víkend bude ledový: Rtuť spadne až k mínus deseti stupňům Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Fotogalerie
22 fotografií