Téměř všechny jihočeské silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Řidiči musí být obezřetní především na Prachaticku, kde na vozovkách leží vrstva nového sněhu. Ostatní komunikace jsou většinou holé a mokré. Vyplývá to z aktuálních informací jihočeské správy a údržby silnic.

Po ránu sněží na Českokrumlovsku a sněhové přeháňky se vyskytují na Českobudějovicku a Strakonicku. Teploty na jihu Čech dosahují na minus čtyři až minus pět stupňů Celsia. Bez omezení jsou sjízdné vozovky všech tříd na Táborsku a Písecku. 

Ledovka, námraza a sněhové jazyky

Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji jsou dnes všechny sjízdné. Pozor si řidiči musí dát na ledovku, námrazu a na horách se tvoří sněhové jazyky. Vyplývá to z informací policie.

Na dálnici D8 v úseku od Ústí nad Labem ke státní hranici sněží. Přeháňky jsou také v Krušných horách a vyšších polohách Libereckého kraje, na Jablonecku už sněží silně.

Na silnici 9 u Jiřetína pod Jedlovou na Děčínsku stojí ve směru na Českou Lípu kamion, při průjezdu místem motoristé musí počítat s ledovkou. Na Děčínsku už řeší policisté drobnou dopravní nehodu. Rozbředlý sníh leží na cestách na Českolipsku, Liberecku, v Jizerských horách.

Problémy mohou přijít i na D1

Dopravu na dálnici D1 na Vysočině mohou komplikovat sněhové přeháňky. Komunikace zůstává mokrá po chemickém ošetření. Sjízdné jen s opatrností jsou téměř všechny vozovky na Vysočině. Vyplývá to z aktuálních informací správy a údržby silnic. Na komunikacích nižších tříd na Žďársku leží vrstva zledovatělého sněhu.

Opatrně i na východě Čech

Na mnoha silnicích na východě Čech leží nový sníh. Většinou je po solení rozbředlý, na horách a dalších místech leží uježděná vrstva sněhu. V některých oblastech dál sněží, může se také tvořit ledovka, uvádějí správci silnic.

Na sníh se motoristé musí připravit v okolí Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Svitav, Žamberka, Rychnova nad Kněžnou a Jičína. V Krkonoších a Orlických horách leží na vozovkách uježděný sníh, v Železných horách je ve vyšších polohách vrstva nového sněhu do dvou centimetrů. Na Pardubicku se tvoří ledovka.

Ujetý sníh na Vsetínsku

Silnice v horských oblastech Vsetínska pokrývá vrstva ujetého sněhu do dvou centimetrů, která je krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou převážně holé a suché nebo vlhké. V některých úsecích na Vsetínsku může hrozit vznik náledí, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Fotogalerie
10 fotografií