Přitom před týdnem v republice zavládlo mimořádně teplé počasí, řada míst hlásila překonání teplotních rekordů. Nejvyšší hodnotu, 19,5 stupně Celsia, naměřili meteorologové minulou neděli v Praze - Karlově. S víkendem se ale do země dostal arktický vzduch, začalo sněžit a mrzne i přes den. Silný vítr navíc snižuje takzvanou pocitovou teplotu hluboko pod bod mrazu. Oteplovat se bude jen velmi pomalu a příjemné jarní počasí zavládne zřejmě až v druhé polovině dubna.

Ranní nejnižší teploty při zemském povrchu se nejčastěji pohybovaly mezi minus šesti až minus deseti stupňi Celsia, v závětří, při převládajícím severovýchodním větru, lokálně klesala i níže k hodnotám kolem minus 12 stupňů. Naměřený republikový průměr činil minus 7,9 stupně Celsia,“ uvedli dnes meteorologové.

 V pondělí ráno má mrznout

Kvůli výraznému ochlazení krátce před příchodem kalendářního jara proto odborníci přepisovali rekordní statistiky na 35 místech. Vedle Labské boudy hlásí překonání dosavadních minimálních teplot například stanice Jeseník, Rokytnice v Orlických horách, Ostrava-Poruba, brněnské Žabovřesky i pražská Libuš.

Také v noci na pondělí a v pondělí ráno má mrznout, v místech se slabším větrem a delším vyjasněním mohou teploty spadnout až k minus 13 stupňům. „Za těchto výše zmíněných předpokladů lze s vysokou pravděpodobností očekávat další rekordně nízké teploty vzduchu,“ uvedl ČHMÚ.