Rekordy padaly zejména v místech s jasnou oblohou a sněhovou pokrývkou, kde šly teploty rychleji dolů. V nadcházejících dnech by sice měl být mráz v noci o něco menší, ale další teplotní rekordy nelze vyloučit, uvedli meteorologové.

V noci na pondělí mezi stanicemi s delší tradicí měření bylo nejchladněji v Žatci, a to -13,4 °C, dosavadní minimum bylo -10 °C z roku 1964. Naopak „nejtepleji“ bylo v Brně Žabovřeskách, kde meteorologové naměřili -6,3 °C, i tak byl ale překonán dosavadní rekord z roku 1999 minus -3,9 °C.

Březnové minimum: -38,1 °C na Kvildě Perle

„Nebylo ale překonané žádné měsíční minimum pro březen, protože takové nízké teploty jsou obvyklé na začátku března,“ uvedla meteoroložka. Minimum pro celý březen je 38,1 stupně na Kvildě Perle.

V porovnání s nocí na neděli ale teplotních rekordů přibylo. V neděli ráno padly na 35 stanicích a stejně jako dnes bylo nejchladněji na Labské boudě, kde teploměr v neděli po ránu ukázal -15,9 °C Celsia.

„Po přechodném oteplení se k nám vrátilo zimní počasí, které se bude jen velmi pomalu měnit do jarního. Očekáváme, že průměrná teplota tento a příští týden zůstane pod hranicí průměrných hodnot. Až v první polovině dubna by se teploty měly dostat do hodnot běžných pro danou roční dobu,“ tvrdí meteorologové.

Na začátku jara bude jen kolem nuly

V pondělí bude přes den oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Ojediněle sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -7 až -11 °C, při slabším větru a sněhové pokrývce ojediněle kolem -13 °C.

Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C, na jihovýchodě Moravy až +1 °C, v 1000 m na horách kolem -9. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s. Na Moravě místy čerstvý vítr 4 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h). Na horách místy tvorba sněhových jazyků. K večeru bude vítr slábnout a měnit se na severní.

V úterý, kdy začíná astronomické jaro, očekávejme oblačnou až zataženou oblohu, přechodně místy polojasno. Místy slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, na severozápadě kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Ve středu bude většinou oblačno, ojediněle slabé sněžení. Během dne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, ráno ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Mírný severní vítr 3 až 7 m/s, večer bude slábnout a měnit se na západní.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. V Čechách od západu místy, jinde ojediněle slabé sněžení, během dne v polohách
pod 400 m i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, na východě až -10 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 5 m/s.

V pátek bude oblačno až zataženo, v Čechách zpočátku místy slabé sněžení, postupně v polohách pod 600 m srážky dešťové. Během dne ustávání srážek
a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Slabý jihozápadní až jižní vítr 1 až 4 m/s.

Tepleji bude snad o víkendu

Hřejivější je výhled počasí od soboty do pondělí. Zpočátku převážně polojasno, během období přibývání oblačnosti a ojediněle slabý déšť, na horách srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +1 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 10 °C.

Fotogalerie
16 fotografií