Na druhém místě tabulky nejvyšších teplot se umístila stanice v Českých Budějovicích - Rožnově, kde v sobotu teploměr vystoupal na 29,1 stupně, třetí skončily Poděbrady, Neumětely a Tábor-Náchod se shodnou teplotou 28,5 stupně. Novinářům to řekla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„V sobotu byl pravděpodobně nejteplejší den tohoto roku,“ uvedla Valachová na informačním webu ČHMÚ. Dvě stanice v Plzni a Českých Budějovicích překonaly teplotu 29 stupňů. Tropický den, tedy den s teplotou 30 stupňů a vyšší, zatím meteorologové letos nezaznamenali.

Některá místa přepisovala i měsíční rekordy. Například stanice Město Albrechtice - Žáry s teplotou 26,5 stupně o jednu desetinu překonala dosavadní dubnový rekord, který byl zaznamenán 30. dubna 2012.

„Zvažujeme-li pouze stanice měřící 30 a více let, extrémní hodnota pro 21. duben byla zaznamenána na 100 stanicích z celkových 147... Podíváme-li se pouze na stanice měřící 100 a více let, extrém byl zaznamenán na sedmi z deseti stanic,“ uvedla Valachová.

Meteorologové očekávají, že ještě v neděli a pondělí budou někde teploty stoupat ke 27 stupňům, na jihovýchodě Moravy mohou naměřit až 29 stupňů. Poté přijde do republiky studená fronta, která přinese ochlazení i více srážek.

Fotogalerie
16 fotografií