V oblastech, které zasáhnou přívalové deště, se mohou rozvodnit malé toky, potoky a jindy suchá koryta. Nelze vyloučit zatopení níže položených míst, sklepů nebo podemletí komunikací. Lidé by kvůli silnému větru měli zajistit okna i dveře a uklidit či upevnit volně položené předměty nebo stavební jeřáby, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav.

Vysoká teplota přes den

Nejvyšší odpolední teploty vystoupí na tropické hodnoty – naměříme 27 až 31 °C. Naši pocitovou teplotu bude výrazně zvyšovat vlhkost vzduchu, takže se budeme při 31 °C cítit na 37 °C.

Kdy k vám dorazí bouřka? Podívejte se na radar 

Sobotní den bude výrazně zátěžový, varuje meteoroložka Dagmar Honsová. Radí zvolnit tempo a dodržovat pravidelný pitný režim by měli všichni, nejen nejvíce ohrožené skupiny obyvatel, kterým vadí kombinace vysokých teplot, dusna a bouřek, tj. kardiaci, astmatici, těhotné ženy a starší ročníky.

„I přes to, že obloha bude pokryta oblačností, pokud se budete zdržovat venku, použijte opalovací krémy – spálení pokožky po 30 minutách hrozí i při zvětšené oblačnosti,“ dodává Honsová.

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Bezpečí při bouřce 

Kvůli hrozbě lokálních bouřek se nezdržujte v blízkosti vodních ploch, v lese nebo v okolí skal a útesů – tam nejvíce hrozí zasažení bleskem. Pobyt venku volte tak, abyste se mohli případně kdykoliv schovat do bezpečí před bouřkou. Příjemná může být návštěva hradů nebo zámků, kde bude i chladněji. Sportování a jiné aktivity, které jsou náročnější na fyzickou kondici, raději vynechte nebo je naplánujte hned na ranní hodiny.

Fotogalerie
29 fotografií