Máme před sebou den ve znamení proměnlivé oblačnosti – převážně bude oblačný až zatažený, místy s deštěm nebo přeháňkami, na jihu území se místy vyskytnou i bouřky. Ty budou během odpoledních hodin silné, doprovázené krupobitím, přívalovým deštěm o intenzitě až 40 mm a nárazy větru o rychlosti až 90 km/h.

Zatímco v Čechách se už mírně ochladí – nejvyšší odpolední teploty se zastaví na 22 až 26 °C, na východě teplota vystoupí až k 28 °C. Vlhkost vzduchu bude vysoká, takže naše pocitová teplota bude zvyšována.

Video
Video se připravuje ...

Horko deptá lidské mozky: Jsme agresivnější, říká neurolog Andrea Ulagová, Jan Jedlička

Změna počasí nás unaví

Vlnící se studená fronta nad našimi hlavami spolu s bouřkami a dusným dnem bude zatěžovat starší generace, astmatiky a kardiaky. Velká oblačnost a změna v charakteru počasí zvýší naši únavu – proti ní můžeme bojovat zvýšeným počtem kávy. Index žízně bude i přes ochlazení vysoký – pravidelně doplňujte nealkoholické tekutiny. Lépe se nám bude sportovat v Čechách, kde se už mírně ochladí. Sportovní aktivity ale naplánujte do tělocvičny nebo někam pod střechu, protože oblačnosti i srážek bude hodně. Pracovní výkonnost bude na středních hodnotách – lépe nám půjde od ruky fyzická než duševní práce.

Nezapomeňte na bavlněné oblečení, protože to lépe saje pot. Zatímco vy nezapomínejte na deštník, dětem dejte do školy pláštěnku a gumovky. Pokud se vydáte do přírody, potřebovat budete repelent.

Přívalové deště a vedra: Takový je květen v Česku:

Fotogalerie
37 fotografií