Po ránu musíme počítat ojediněle s mlhami nebo nízkou oblačností, během dne ale bude jasno až polojasno. Odpoledne a večer může být na Šumavě a v Českém lese až oblačno. V západní polovině území bude vát pouze slabý vítr o rychlosti do 15 km/h, ve východní bude foukat čerstvý jižní vítr o rychlosti v nárazech až 45 km/h.

Ranní mlhy mohou zatěžovat psychicky labilní jedince a způsobit horší dýchání u kardiaků a astmatiků. Při nevhodném oblečení hrozí po ránu nachlazení, odpoledne přehřátí organismu. Pokud se zpotíte a bude foukat čerstvý vítr, hrozí bolesti zad. I přes to, že je léto dávno za námi, hrozí přes poledne spálení pokožky po 50 minutách na přímém slunci bez ochranných prostředků, tj. opalovacího krému. Množství ozonu je totiž nad střední Evropou výrazně podprůměrné. Proti zánětu spojivek si nasaďte sluneční brýle.

Den na sport i procházky

Jinak bude index kondice na vysokých hodnotách – naplánujte den strávený v přírodě, počasí k tomu bude vybízet. Jděte do lesa, udělejte piknik, grilujte, naplánujte vysokohorskou túru nebo jen delší procházku. Aktivita klíšťat i ostatního hmyzu je už jen na nízké hodnotě. Také sportovní aktivity nám nebudou dělat potíže – počasí bude ideální na cyklistiku, běh, jízdu na kolečkových bruslích nebo na tenis.

Babí léto a příjemné odpolední teploty panují v celé Evropě střední a východní, naopak nad Velkou Británií bude pršet. Více oblačnosti je také nad Skandinávií a v Evropě severovýchodní. Také jih Evropy hlásí spíše proměnlivý charakter počasí – v Itálii a v Chorvatsku se vyskytují bouřky.

Fotogalerie
14 fotografií