Období od 8. října do 4. listopadu předpokládají meteorologové jako teplotně nadprůměrné, teploty blízké běžným hodnotám pro danou roční dobu čekají až na přelomu října a listopadu. Srážkově má být sledované období průměrné až slabě podprůměrné.

 

„Zejména v prvním týdnu bude pokračovat suchý charakter počasí typický pro babí léto. V následujících týdnech by mělo být srážek o něco více, ale celkové úhrny se budou pravděpodobně pohybovat na rozhraní průměrných a podprůměrných hodnot,“ uvedl ČHMÚ.

Průměrný úhrn srážek pro zmíněné období je 36 milimetrů. Podle záznamů od roku 1951 zatím nejméně napršelo v roce 2005, kdy meteorologové naměřili pět litrů na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1964 s úhrnem 104 milimetrů.

 

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je 7,5 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1997, kdy průměr činil 4,2 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 10,4 stupně meteorologové zaznamenali před 18 lety.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
24 fotografií