Varování Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem platí do dnešních 15:00. Po nočním větru je bez elektřiny 7000 odběrných míst distributora ČEZ. Jde především o severovýchod Čech. Na obnovení dodávek se pracuje.

Energetická společnost ČEZ dnes v 6:00 ráno evidovala přes 20 poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí. „Bez elektřiny je necelých 7000 odběrných míst. Jedná se především o oblast severovýchodních Čech. V terénu máme pracovníky poruchových služeb, kteří pracují na obnovení dodávky elektřiny,“ sdělila Holingerová. Bez proudu jsou domácnosti na Jablonecku, Semilsku, Trutnovsku, Jičínsku, Děčínsku a Ústecku. Ve středních Čechách nejde proud na Benešovsku, Praze-východu, na Moravě pak na Šumpersku.

Zastavené vlaky

Po nočním větru byl provoz vlaků zastaven ve Středočeském kraji na trati Pečky - Kouřim, kudy jezdí příměstské spoje na Prahu. Problémy jsou i na tratích v Libereckém, Královéhradeckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Mezi Pečkami a Kouřimí na Kolínsku nejezdí vlaky kvůli pádu stromu na trať. Zavedena je náhradní autobusová doprava, zastávky Zalešany, Plaňany zastávka a Chroustov ale náhradní autobusy neobslouží, uvedla na webu Pražská integrovaná doprava.

V Libereckém kraji nejezdí vlaky mezi Novým Borem a Českou Lípou. Ranní spoj zastavil před stromem spadlým na trať na vjezdu do České Lípy. Hasiči pracují na obnovení provozu na trati, předpokládané zprovoznění se čeká před 07:30. V Libereckém kraji byly po ránu problémy také na trati mezi Křižany a Karlovem pod Ještědem, vlaky nabíraly zpoždění.

V Královéhradeckém kraji je zastaven provoz na trati mezi Jaroměří a Dvorem Králové, ranní spoj zastavil před stromem spadlým na trať. V Jihomoravském kraji jezdí místo vlaků autobusy mezi Moravským Krumlovem a Bohuticemi. V Moravskoslezském kraji je provoz zastaven mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou a mezi Valšovem a Rýmařovem.

V Praze problémy s přívozy

Silný vítr komplikuje v Praze provoz přívozů. Loď mezi Holešovicemi a Karlínem nejezdí vůbec, plavba není v tomto počasí bezpečná. Přívoz mezi Trojou a Císařským ostrovem začal jezdit v 07:20, lidé ale musí počítat s nepravidelnostmi. Informuje o tom organizace Ropid, která organizuje MHD v hlavním městě.

Pro Pražany jde o větší problém, než by se mohlo zdát. Přívoz mezi Karlínem a Holešovicemi v úterý doporučila Technická správa komunikací (TSK) jako náhradní dopravu k holešovické tržnici. Kvůli zhoršení stavu silničního mostu nad stanicí metra Vltavská je totiž od dnešní půlnoci nejméně na týden uzavřena část komunikace Bubenská navazující na magistrálu ve směru z centra na Výstaviště. Ke stanici metra nemohou kvůli uzavírce jezdit tramvaje.

Orkán na Sněžce

S následky nočního větru se potýkala také Vysočina. Do 6:00 se tam ale podařilo zprovoznit tratě Horní Cerekev - Počátky, Dobronín - Jihlava a Slavonice - Dačice.

Podle meteorologů může vítr v nárazech dosahovat 70 kilometrů v hodině, na Českomoravské vrchovině, v Pardubickém kraji a západu Jihomoravského kraje kolem 90 km/h a na horách na severu až 110 km/h. Vítr by měl zeslábnout odpoledne.

Na Sněžce dokonce v noci na středu dosahoval vítr síly orkánu. Meteorologové tam naměřili rychlost větru přes 160 kilometrů v hodině. ČTK to dnes řekl Imrich Drapák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Hradci Králové. Horní úsek lanovky na Sněžku kvůli silnému větru není v provozu od pondělí, dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu od úterního odpoledne.

„Sněžka měla největší náraz (větru) ve 22:30, a to 46,6 metru za vteřinu (168 km/h). O orkánu hovoříme od 110 kilometrů v hodině,“ řekl ČTK Drapák. Podle něj v tuto roční dobu není tak silný vítr na Sněžce výjimečný. Vichřice, která kulminovala nad hradeckým krajem v nočních hodinách, by dnes měla postupně slábnout.