Sněhové srážky se budou vyskytovat od středních poloh, intenzivnější budou na horách na severozápadě, severu a severovýchodě ČR a na Českomoravské vrchovině.

„Předpokládá se, že v uvedených oblastech napadne do středečního rána 5 až 15 centimetrů, na horách místy i kolem 20 centimetrů,“ uvedli meteorologové. Výstraha před novou sněhovou pokrývkou platí v částech devíti krajů od dnešních 11:30 do středečních 08:00.

Krkonoše hlásí lavinové nebezpečí

Po sněžení v minulých dnech také vyhlásila Horská služba v Krkonoších první, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí.

Na hřebenech Krkonoš je kolem 50 centimetrů sněhu, který napadl za poslední tři dny, uvedl na webu Pavel Cingr z krkonošské horské služby. Více sněhu je na závětrných svazích a v závětrných žlabech.

„Sníh padal za působení silného západního až severozápadního větru, a napadl na holou zem. Tendence lavinového nebezpečí je setrvalá,“ sdělil Cingr. První stupeň lavinového nebezpečí vyhlásila krkonošská horská služba už také v pondělí.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle. Zvýšená opatrnost je nutná na svazích se sklonem nad 40 stupňů.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním se obětí laviny v Krkonoších stala na konci prosince 2008 šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Hory s pokrývkou, nížiny s náledím

V nižších a středních polohách se pak budou od úterního večera tvořit náledí a zmrazky. Aktuální výstraha platí v celé zemi do nadmořské výšky 600 metrů nad mořem od dnešních 19:00 do středečních 09:00. Meteorologové ale předpokládají, že se náledí a zmrazky budou tvořit i v dalších dnech.

Řidiči by měli sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku.

Na horách by lidé měli sledovat informace horské služby a dodržovat její pokyny. V případě mokrého sněhu vznikají škody na lesním porostu a polomy, dodali meteorologové.

Sněží, fouká a mrzne 

V úterý ráno bylo na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů zataženo, mlha, minus šest stupňů Celsia a vítr v nárazech dosahoval přes 70 kilometrů v hodině. Silný vítr by měl vát na horách i nadále.

Odpoledne by mělo být v Královéhradeckém kraji zataženo až oblačno a občas sněžení, pod 400 metrů i déšť se sněhem nebo déšť. Na horách se očekává sněžení trvalejší a vydatnější. V 1000 metrech by mělo být kolem minus tří stupňů.