• Na třech desítkách míst v ČR se dostaly hladiny toků přes noc na čtvrtek na povodňový stav. Dopoledne se zvedly hladiny ještě na dalších čtyřech místech. Většina byla na nejnižším stupni povodňové aktivity, na třech místech se postupně hladiny dostaly až na třetí stupeň, tedy ohrožení. Odpoledne ale už nejvyšší stupeň platil pouze na dvou místech na Olši.
  • Výstraha před vydatným deštěm platí do čtvrteční 18. hodiny už pouze na Vsetínsku a Zlínsku ve Zlínském kraji a na Frýdecko-Místecku, Karvinsku a Novojičínsku v Moravskoslezském kraji.
  • Povodňová pohotovost platí do pátečního poledne s vysokým stupněm nebezpečí na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Ostravsku, ve Zlínském kraji, na Přerovsku, Hodonínsku a Břeclavsku a také na Chrudimsku. S nízkým stupněm nebezpečí je povodňová pohotovost na Liberecku a Žďársku.
  • V Moravskoslezském kraji měli hasiči kvůli vodě zhruba 200 výjezdů. Hlavně čerpali vodu ze sklepů či garáží, čistili kanalizace, větvemi zanesená koryta potoků a odstraňovali bahno ze silnic a chodníků. V centru Ostravy musel být na několik hodin uzavřen dvousetmetrový úsek silnice na Havlíčkově nábřeží. Rozlité toky zatopily například šatny některých škol v Opavě a ve Studénce.
  • Ve Zlínském kraji byly problémy hlavně na Vsetínsku, voda zaplavila desítky domů v Ústí nebo Valašské Polance. V Rožnově pod Radhoštěm, kde ve středu večer dosáhla Rožnovská Bečva třetího povodňového stupně, bylo nutné zavřít zaplavenou základní školu. Mluvčí radnice Tomáš Gross řekl, že velké škody bude mít také pivovar a některé cesty jsou podemleté.

Vývoj počasí sledujte na radaru zde

Extrémní deště v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
23:00
22. 5. 2019

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství. Další informace vám přineseme během čtvrtka.

 
22:12
22. 5. 2019

Rozvodněná Velička ve Strážnici je stále v korytu. Pokud by deště ale pokračovaly i během noci, může se situace rychle změnit. Na řece platí stále třetí stupeň povodňové aktivity - tedy stav ohrožení.

Víc ve videu od čtenáře Blesk Zpráv. 

VIDEO
Video se připravuje ...
 
21:40
22. 5. 2019

Dramatickou situaci v Rožnově pod Radhoštěm si můžete prohlédnout i na fotografiích. Místní tu čeká hodně neklidná noc.

 
20:45
22. 5. 2019

Pivovar Rožnov už brání před velkou vodou pytle s pískem:

 
20:30
22. 5. 2019

Rozvodněná Velička ve Strážnici naplnila celé koryto. Od rána tam stoupla hladina přítoku Moravy o 2,5 metru a dosáhla 350 centimetrů, což znamená 3. stupeň povodňové aktivity a stav ohrožení. „Doufáme, že to je kulminace. Jinak by mohl být problém. V každém případě jsme v pohotovosti,“ ohlásil místostarosta Walter Bartoš.

 
20:00
22. 5. 2019

V Černousích dosáhla Smědá druhého povodňového stupně, stejně jako v třítisícových Hejnicích. „Nevíme, kolik toho ještě spadne, a jak se bude chovat řeka. Stále doporučujeme ostražitost, hlavně u vodních toků,“ uvedl starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice). Začínají se podle něj naplňovat koryta i dalších menších toků, komplikací může být i spadlá opěrná zeď jezu za Dělnickým domem. „Když nebude stoupat voda, tak to snad vydrží,“ dodal starosta.

 
19:15
22. 5. 2019

Pršet na jihovýchodě Moravy nepřestává. Hladiny řek a potoků dále stoupají. V autokempu na Lučině u Radějova vystoupala voda z Radějovky lidem až po kolena. O necelých osm kilometrů níže po proudu, u Strážnice, dosáhla Velička třetího stupně povodňové aktivity.

 
19:12
22. 5. 2019

V Libereckém kraji musela být odpoledne uzavřená krajská silnice III. třídy z Černous na Boleslav na Frýdlantsku. V Černousích dosáhla řeka Smědá druhého povodňového stupně, na stejném stupni byla i v Hejnicích. V obci mají připravené pytle s pískem. Podle meteorologů může i tam přijít další vydatný déšť.

 
19:10
22. 5. 2019

V Moravskoslezském kraji dosáhla krátce třetího povodňového stupně řeka Jičínka v Novém Jičíně. Starosta města svolal protipovodňovou komisi, situaci monitorují hlídky. V noci se očekávají další srážky, někde mohou přijít i přívalové deště.

 
18:47
22. 5. 2019

Hasiče zaměstnává v celém kraji zejména čerpání vody ze sklepů, nejvíce na Vsetínsku. Evidují desítky výjezdů. Ve Vsetíně se dnes na některých místech vylily z břehů tři toky. „V Semetíně u hřiště byly použity pytle s pískem, celkem 120 kusů. Na několika místech Vsetína došlo k ucpání propustků na cestách, nejvíce na Ohradě a Bobrkách u společnosti Hirschmann, závady byly odstraňovány a cesty jsou již průjezdné. Zaplaven je podjezd na Trávníkách, kde je vyhlášen až do odvolání zákaz vjezdu,“ uvedla mluvčí radnice Jana Raszková. Škody na majetku zatím nejsou vyčísleny, místy jsou poškozeny komunikace.

 
18:44
22. 5. 2019

Například ve Zlíně dosáhla řeka Dřevnice druhého povodňového stupně, v místní části Malenovice se řeka vylila na cyklostezku. „Strážnici cyklostezku uzavřeli a stejně jako povodňová komise jsou v pohotovosti,“ uvedl zástupce magistrátu Lukáš Fabián. Limit pro vyhlášení druhého povodňového stupně byl večer překročen také na Vsetínské Bečvě ve Velkých Karlovicích, Bystřičce pod nádrží, Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí, Juhyni v Rajnochovicích, Lutonince ve Vizovicích a Luhačovickém potoce pod tamní nádrží.

 
18:42
22. 5. 2019

Hladina v Senici stoupla podle Srněnského velmi rychle. Odpoledne však Senice kulminovala a večer se hladina o několik centimetrů snížila. „Další vlna by ale mohla přijít v noci nebo ráno,“ řekl starosta. Lidé v obci podle něj plní pytle pískem a jsou připraveni je umístit na krizová místa. Hladina Senice vystoupala na 317 centimetrů, v 18:00 byla ve výši 307 centimetrů. Třetí povodňový stupeň platí od 270 centimetrů. Běžně bývá v toku asi 80 centimetrů vody.

 
18:40
22. 5. 2019

Hladiny toků ve Zlínském kraji kvůli vytrvalému dešti stoupaly. Na Senici v Ústí u Vsetína, Vsetínské Bečvě v Jarcové, Bystřičce nad stejnojmennou nádrží a Hutiském potoce v Solanci na Vsetínsku platil v 18 hodin třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň. V Solanci později klesl. Stejného, třetího stupně odpoledne dosáhla také Lutoninka ve Vizovicích na Zlínsku, kde však hladina již klesá. V Ústí voda zatopila desítku rodinných domů, řekl starosta obce Zdeněk Srněnský.

 
18:10
22. 5. 2019

Krátce po 18. hodině pršelo na většině území Česka.

 
18:00
22. 5. 2019

Silné deště zvedly hladiny řek v Krkonoších a v Orlických horách. Prvního povodňového stupně dosáhla pouze hladina Labe ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Těsně nad hranicí prvního povodňového stupně se hladina Labe držela do 16 hodin. Pak již byla řeka bez povodňových stupňů, vyplývá z dat hradeckého ústředí Povodí Labe. Meteorologové upozorňovali, že Krkonoše mohou dnes ráno zasáhnout až extrémní srážky, které by mohly rychle rozvodnit hlavně menší řeky.

 
17:45
22. 5. 2019

Podívejte se na situaci ve Veličce:

 
17:42
22. 5. 2019

Kritické okamžiky prožívají v autokempu na Lučině u Tvarožné Lhoty. „Radějovka se ještě tak tak drží v korytě, voda stále stoupá, k chatkám ještě ale nedosáhla. Takovou vodu tady dlouhá léta nepamatujeme,“ řekla Blesku služba z kempinku.

 
17:40
22. 5. 2019

Třetího stupně povodňové aktivity, čili ohrožení, ohlásili vodohospodáři na Vsetínské Bečvy v Jarcové. Hladina tam byla v 17 hodin na 375 centimetrech, což je na úrovni dvacetileté vody. Na říčce Juhyni v Rajnochovicích na Kroměřížsku a Bystřičce pod přehradou platí druhý povodňový stupeň, stejně tak na Luhačovickém potoku a Brumovce. Na všech zmíněných řekách během posledních tří hodin stouply hladiny o 30 centimetrů a více centimetrů.

 
17:35
22. 5. 2019

Na jihovýchodní Moravě se začínají vylévat řeky. Vzhledem k trvalému dešti se rozvodnily řeky na jihovýchodní Moravě. Ve středu odpoledne během několika hodin extrémně rychle stouply hladiny Veličky ve Velké nad Veličkou a Dřevnice ve Zlíně. Na obou řekách dosáhly podle vodohospodářů z Povodí Moravy hladiny 2. stupně povodňové aktivity, na Veličce při současném dešti atakuje hladina třetí stupeň, což již značí ohrožení.

 
17:30
22. 5. 2019

Dobrý den, v Česku silně prší a hladiny řek stoupají. Abychom pro vás zachytili situaci co nejrychleji a nejpřehledněji, začínáme s online zpravodajstvím.

Na Jižní Moravě voda zatopila autokemp Lučina:

Rozvodněná Bečva na Vsetínsku:

Fotogalerie
73 fotografií