Aktuální upozornění platí od dnešního večera do pátečních 03:00 pro všechny moravské kraje, Vysočinu, Pardubický a Jihočeský kraj, jihovýchodní okresy Středočeského kraje a Prahu.

Do dnešních 21:00 je navíc v platnosti výstraha před velmi silnými bouřkami s přívalovým deštěm pro Olomoucký kraj a okresy Bruntál, Krnov a Rýmařov.

Podle meteorologů může na severu Moravy při přívalových deštích napršet až kolem 40 milimetrů srážek za půl hodiny. Lidé by si tak měli dát pozor na možné zatopení níže položených míst a rozvodnění malých toků. Na pozoru by se měli mít i před pády stromů a větví a před blesky.

Voda ve sklepích a bahno na silnicích

Na Vysočině vyjížděli hasiči po středečních bouřkách k více než 80 událostem, nejčastěji na Žďársko. Napršelo i přes 40 litrů na metr čtvereční. Hasiči odstraňovali popadané stromy, čerpali vodu ze sklepů a odklízeli bahno ze silnic. Nejpostiženější okolí Žďáru nad Sázavou a Velkého Meziříčí.

Bláto po bouřce nateklo do ambulancí nemocnice v Novém Městě na Moravě, jsou kvůli tomu uzavřené. Podle mluvčí novoměstské nemocnice Tamary Peckové nateklo po bouřce bláto do ambulance závodního lékaře a infekční ambulance. „Bláto, které znečistilo ambulance a čekárny, úklidová firma odstraňuje od pěti hodin ráno. Jedna část už je v pořádku. Myslíme, že by to mohlo být uklizené okolo desáté hodiny. Objednané pacienty jsme obvolali, situaci chápou,“ řekla Pecková.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Kvůli silným bouřkám, které zasáhly Olomoucký kraj, vyjížděli hasiči ke třem desítkám případů. Pomáhali také hlavně při odčerpávání vody. Silné bouřky s přívalovými dešti zasáhly hlavně Prostějovsko, kde způsobily problémy v Čechách pod Kosířem, Senici na Hané a okolí, kolem Konic a na dalších místech. Jde hlavně o čerpání vody a naplaveniny,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Olomoucký kraj se s následky bouře potýká za uplynulý týden už potřetí za sebou. Ve všech třech případech působily nejvíce problémů právě na Prostějovsku.

Takto nafotil včerejší bouři na Teplicku Milan Stryja
Autor: Foto pro Blesk - Milan Stryja/www.stryja.com

Kromě vody ve sklepích a podjezdech a polámaných větví mohou nebezpečí představovat také kroupy a blesky. Lidé by si měli dát pozor na poletující předměty, řidiči by měli v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, upozornili meteorologové.

Fotogalerie
55 fotografií