Silné lijáky a blesk zasáhly o pondělním odpoledne zejména jižní Čechy. Temná mračna se hnala například nad obcí Hůry u Českých Budějovic nebo Dvory nad Lužnicí u Jindřichova Hradce. V Bystřici nad Pernštejnem na Vysočině padaly kroupy. Během večerních hodin se bouřka vyskytla také nad Ústeckým a Královéhradeckým krajem. 

Při bouřkách může místy napršet až kolem 45 milimetrů srážek a vítr může dosahovat v nárazech síly kolem 70 kilometrů v hodině. Obdobně intenzivní bouřky se vyskytnou v úterý i ve východní polovině ČR, v ranních a dopoledních hodinách bude ale bouřková činnost přechodně slabší, doplnili meteorologové.

Současně upozornili na to, že očekávaný přívalový déšť může rozvodnit malé toky nebo zatopit níže položená místa. Nárazy větru navíc mohou lámat větve a lidé by se podle meteorologů měli mít na pozoru také před padajícími nebo létajícími předměty a před kroupami a blesky.

Teploty spadnou, bouřky vytrvají

Česko čeká týden plný bouřek, podle předpovědi hrozí od pondělí až do neděle. První den týdne to ale zřejmě bude nejhorší, bouřky mají být silné a kromě nich přijdou i přívalové deště. Horké letní počasí ale čekejte dál – v pondělí bude až tropických 31 °C, v úterý a středu nejvýš 29 °C, další dny se mírně ochladí.

V pondělí bude polojasno až oblačno, na západě až zataženo a ojediněle přeháňky. Během dne čekejte přibývání oblačnosti, místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné, zejména s přívalovými srážkami s úhrny kolem 45 mm. Nejnižší noční teploty budou 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty pak 27 až 31 °C, v jihozápadní polovině území místy kolem 25 °C, v 1000 m na horách kolem 22 °C, na Šumavě kolem 18 °C. Vát bude slabý proměnlivý, během dne postupně mírný západní vítr 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Kde jsou bouřky právě teď? Podívejte se na radar

V úterý bude převážně oblačno, zejména v severovýchodní polovině území místy přeháňky nebo bouřky. Postupně čekejte ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty budou 18 až 14 °C a nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Slabý, během dne mírný severozápadní až západní vítr bude mít rychlost 2 až 6 m/s.

Středa přinese převážně polojasno, ojediněle přeháňky. Od západu čekejte přechodně přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty budou 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty pak 25 až 29 °C. Slabý, během dne mírný západní až severozápadní vítr bude mít rychlost 2 až 6 m/s.

Oblačno až polojasno, zpočátku místy přeháňky, ojediněle i bouřky – to je počasí na čtvrtek. Od západu postupně ubývání srážek. Nejnižší noční teploty budou 16 až 12 °C, nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Slabý, během dne mírný západní až severozápadní vítr povane rychlostí 2 až 5 m/s.

V pátek čekejte oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty budou 16 až 12 °C, nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Mírný západní až severozápadní vítr bude mít rychlost 2 až 5 m/s.

Výhled počasí od soboty do pondělí slibuje oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty mají mít 15 až 10 °C, nejvyšší denní teploty 21 až 26 °C.