Období od 7. října do 3. listopadu bude podle meteorologů jako celek teplotně průměrné. „Po chladnějším období ze začátku října se začne v druhé polovině příštího týdne pozvolna oteplovat a v druhém předpovědním týdnu by teploty měly dosáhnout hodnoty nad dlouhodobým průměrem,“ uvádí ČHMÚ. Teploty v dalších dvou týdnech už budou podle meteorologů odpovídat hodnotám typickým pro tuto část roku.

Průměrné budou v příštích čtyřech týdnech také srážky. Nejméně pršet by mělo v týdnu od 14. října. Naopak o týden později bude deště pravděpodobně nejvíc.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 7. října do 3. listopadu je 7,5 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1997, kdy se průměr dostal na 4,2 stupně. Naopak nejtepleji bylo v roce 2000 s průměrem 10,4 stupně.

Vichr shodil strom na kamioňáka, na Sněžce měl sílu orkánu. Tisíce lidí byly bez proudu

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.