„Před zvlněnou studenou frontou, která začne v neděli večer (3. 11.) postupovat přes naše území k východu, k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu,“ uvedli meteorologové.
Výstraha ČHMÚ před silným větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí od nedělních 8:00 do pondělních 2:00 pro celý Moravskoslezský a Zlínský kraj a část Olomouckého a Jihomoravského kraje. 

Vítr může poškodit stromy a lesní porosty, může také způsobit menší škody na budovách. Meteorologové lidem doporučují zajistit okna a dveře, ale také zabezpečit skleníky či upevnit volně uložené předměty.

Pozor na náledí v Krkonoších

 Ve vyšších polohách Krkonoš hrozí vznik ledovky a náledí. Turisté by měli být při túrách opatrní. Horní úsek kabinové lanovky na Sněžku se dnes kvůli silnému větru nerozjel. Dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Na hřebenech hor byla dnes ráno silná mlha a pršelo. ČTK to řekli členové horské služby a provozovatel lanovky.


„Ledovka a náledí se tvoří od 1000 metrů nad mořem a výše. Pro bezpečný pohyb po cestách doporučujeme použití nesmeků,“ uvedla horská služba. Na Sněžce dnes ráno bylo minus 1,5 stupně. Pocitová teplota byla kolem minus pěti stupňů. V nižších polohách bylo tepleji, například v Peci pod Sněžkou byly asi čtyři stupně Celsia.

Z Růžové hory se turisté mohou na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. V provozu je lanovka od 08:00 do 18:00.

Meteorologové na dnešek v Královéhradeckém kraji předpovídají zataženo až oblačno, místy s občasným deštěm. Odpoledne se čeká ustávání srážek. Vítr by mohl mít na horách v nárazech rychlost až 90 kilometrů v hodině.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Teploty opět stoupnou, ale chystejte deštníky a pláštěnky Dagmar Honsová

Vítr zastavil vlaky

Silný vítr dnes v noci v okolí Zlatých Hor na Jesenicku vyvracel stromy, z nichž jeden ráno zastavil provoz vlaků mezi stanicemi Lipová Lázně a Javorník ve Slezsku. Vlaky tam už opět jezdí. Hasiči v okolí Zlatých Hor od pátečního večera kvůli větru zatím evidují 13 výjezdů. ČTK to dnes řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

„Profesionální a dobrovolní hasiči z Jeseníku a Zlatých hor zasahovali naštěstí jen u popadaných stromů na komunikacích. Jeden strom odstranili hasiči ve spolupráci s jednotkou SŽDC i ze železniční trati u Kobylé nad Vidnávkou,“ uvedla Balážová.

Vlaky mezi stanicemi Lipová-Lázně a Javorník ve Slezsku přestaly kvůli spadlému stromu jezdit krátce před 05:30, nyní je už provoz podle informací na webu Českých drah obnoven. Počet výjezdů hasičů v souvislosti s větrem by se dnes díky jeho slábnoucí intenzitě neměl výrazně zvyšovat.


Video
Video se připravuje ...

Letadla v Praze zkoušela kvůli větru přistávat na několikrát. Georgi Bidenko

Fotogalerie
10 fotografií