Páteční den bude větrný – na východě území bude foukat čerstvý vítr s nárazy o rychlosti 55 až 70 km/h, v Jeseníkách a Beskydech až o rychlosti vichřice, tj. 110 km/h. Jinak bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle přeháňky nebo mrholení. Během dne zejména na východě území až polojasno. Noční teploty budou klesat na 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C, na východě území bude při slunečné obloze až 14 °C.

Video
Video se připravuje ...

Po nebývalém teple vtrhne do Česka vichr a ochlazení. Budou Vánoce na sněhu? Dagmar Honsová

Víkend proprší

Během soboty bude přes Česko postupovat studená fronta, která přinese na většinu území srážky. Bude zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Na vrcholcích hor déšť se sněhem. Noční teploty budou zůstávat vysoko – mezi 6 až 2 °C, na východě bude až 9 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Foukat bude mírný až čerstvý severozápadní vítr o rychlosti s nárazy 55 km/h.

Také neděle bude převážně ve znamení velké oblačnosti – očekáváme oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Na horách, přechodně od 600 m sněžení nebo déšť se sněhem. Po ránu se může ojediněle tvořit náledí – teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 25 km/h.

Vánoční svátky budou teplotně nadprůměrné

Vánoce 2019 rozšíří řadu teplotně nadprůměrných svátečních dnů – nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat až na 8 °C. Oblačnost bude převládat velká s občasným deštěm nebo přeháňkami, na horách, přechodně od 600 m nad mořem, bude sněžit.

Na Štědrý den bude převážně oblačno, občas déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky smíšené nebo sněhové. Noční teploty budou klesat na 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Podobné teploty na Štědrý den přinesl naposledy rok 2017. Podobné počasí očekáváme také 25. a 26. prosince.

Také v New Yorku bude na Štědrý den až 10 °C

Zatímco nyní v New Yorku panují celodenní mrazy – po ránu teplota klesá až k -10 °C a nejvyšší odpolední teploty se zastavují na -1 °C, před Vánocemi se bude výrazně oteplovat a na Štědrý den se tam bude při polojasné obloze teplota zastavovat až na 10 °C.

Fotogalerie
29 fotografií