„Maximální teploty budou na různých místech patřit mezi 15 až 35 procent nejvyšších štědrovečerních maxim,“ napsali meteorologové.

V Praze-Libuši byl v historii měření stanice nejteplejší Štědrý den dosud zaznamenán v roce 2012 s maximem 12,7 stupně Celsia. Letošní Štědrý den se s teplotou osm stupňů Celsia může dostat těsně mezi desítku nejteplejších. V Brně bylo na Štědrý den zatím nejtepleji v roce 1967, kdy se teplota blížila ke 12 stupňům. V první desítce je tam pět Štědrých dnů od roku 2000. Letošní může skončit na 11. místě stejně jako v Ostravě. Tam bylo na Štědrý den nejtepleji zatím v roce 2013, a to přes 12 stupňů Celsia.

Naproti tomu v Liberci meteorologové v úterý předpovídají čtyři stupně Celsia, což bude maximální teplota jen zhruba o dva stupně vyšší než obvykle. Štědrý den se tam dostane mezi 30 nejteplejších, na prvním místě zůstane rok 2014 s teplotou pod deseti stupni.

Naděje na bílé Vánoce zůstává podle meteorologů v nížinách nulová, sněhové přeháňky se mají objevovat jen na horách. V týdnu ale budou teploty zvolna klesat. Srážky mají být mimo hory dešťové, koncem týdne postupně převážně také sněhové. Hranice sněžení se bude postupně snižovat a koncem týdne by mohly sněhové vločky padat i v nížinách.

Podle meteorologů se celý letošní rok zařadí mezi rekordně nejteplejší. Pořadím může zamíchat ještě posledních pár dnů, které do konce roku zbývají. Je to dáno tím, že rozdíly mezi nejteplejšími roky už nejsou tak výrazné. Stanice Kuchařovice na Znojemsku už letošní rok vyhodnocuje jako nejteplejší, Kroměříž a Hradec Králové jako druhý nejteplejší.

Teploty v Česku byly letos kromě května vždy nadprůměrné nebo průměrné. Češi zažili rekordně teplé léto, i když ho nedoprovázelo tolik horkých vln jako v extrémních letech 2015 a 2018. Podzim byl také teplotně nadprůměrný a několik dnů před koncem roku řada míst v Česku přepisovala teplotní rekordy.

Fotogalerie
24 fotografií