Zpočátku pátečního dne bude jasno až polojasno, odpoledne a večer očekáváme od severozápadu přibývání oblačnosti s deštěm nebo přeháňkami. Na Ústecku se mohou ojediněle vyskytnout i bouřky. Ráno bude relativně studené – rtuť teploměru bude klesat na 7 až 3 °C, v Moravskoslezském kraji jen k 1 °C a na severovýchodě území očekáváme i četné přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h, odpoledne bude na severozápadě zesilovat.

Sobota proprší, pozor místy na bouřky

Během soboty budeme skloňovat studenou frontu, která bude přes Česko postupovat dále do Evropy východní. Očekáváme zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, místy se vyskytnou bouřky.

Noční teploty budou klesat na 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 až 22 °C, na Plzeňsku bude až 24 °C. Během dne ale očekáváme ochlazování. Přijde také silný vítr s nárazy až 65 km/h, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí pro jižní Čechy, Vysočinu, Pardubický kraj a části krajů Středočeského, Královéhradeckého a Jihomoravského, a to od sobotních 14:00 do 22:00.

Při pohybu venku by si lidé měli dát pozor na uvolněné předměty a zlomené větve, je třeba počítat také s komplikacemi v dopravě. „Doporučuje zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel,“ dodal ČHMÚ.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

V neděli bude polojasno až oblačno, místy přeháňky. Noční teploty budou klesat na 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Květen bez tropů

Stejně jako vloni, tak také letošní květen se obejde bez tropických teplot, tj. 30 °C. Vloni jsme první tropický den zaznamenali 2. června. Letos si na něj zřejmě počkáme ještě déle.

Poslední květnový týden bude zpočátku ve znamení oblačné až polojasné oblohy s četnými přeháňkami a ojedinělými bouřkami, postupně bude docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Ranní teploty budou klesat na 10 až 5 °C, nejvyšší odpolední teploty se zpočátku týdne budou zastavovat do 20 °C, postupně porostou na letní hodnoty, tj. 25 °C.

Jarní počasí v Česku
Autor: Blesk - David Malík

Alergeny vymyje déšť, aktivita klíšťat poroste

Díky srážkám budou koncentrace pylových alergenů v ovzduší během víkendu klesat. Nejagresivnější ale budou pylová zrna před přechodem frontálního systému, tj. před bouřkami. Aktuálními alergeny jsou nyní pyly trav, obilovin, dubu, ořešáku a jírovce. Aktivita klíšťat i nadále nabírá na síle – a na celém území Česka hlásí vysoké riziko. Pokud plánujete výlet do přírody, je na místě repelent a prohlídka těla.

Zajímavosti o počasí sledujte také na https://www.instagram.com/dagmar.honsova/ a facebook https://www.facebook.com/DasaHonsova.

Fotogalerie
84 fotografií