Bouřkové pásmo se podle meteorologů přesouvalo z jižních Čech dále k východu - na jih kraje Vysočina a do Jihomoravského kraje.

Český hydrometeorologický ústav v průběhu soboty zvýšil výstrahu, velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí vyskytly v některých regionech Jihočeského kraje.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

ČHMÚ varoval, že při silném dešti se mohou rozvodnit malé toky, hrozí zatopení níže položených míst nebo podemletí komunikací. A nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Další varování přidal i před kroupami. A také vichrem. Vítr totiž zesiloval i v průběhu večera.

Jižní Čechy: Zatopené sklepy

Kvůli silnému větru a přívalovému dešti měli hasiči v Jižních Čechách přes 40 zásahů. Nejčastěji odklízeli spadlé stromy, ze silnic i železnic. Hasiči také odčerpávali vodu ze silnic a sklepů. ČTK to dnes řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Pásmo bouřek postupovalo přes jižní Čechy zhruba tři hodiny. „Nemáme informaci, že by popadané stromy někde vážně komplikovaly dopravu nebo způsobily vážné škody na střechách domů či jiném majetku,“ uvedla Matějů.

Bouřka s vichrem a lijákem udeřila v Jihočeském kraji (23.5.2020)
Autor: HZS Jihočeského kraje

V Českých Budějovicích museli hasiči zajistit uvolněný billboard, naplavené bahno a vodu odklízeli v Žimuticích, Nové Včelnici a v Písku. Ucpaný kanál odčerpávali v Týně nad Vltavou a Zahájí, vodu ze sklepa v Táboře. Nejvíc zasahovali v okresech České Budějovice, Jindřichův Hradec a Tábor. Na stanici Temelín spadlo během 20 minut kolem 30 milimetrů srážek.

Vysočina: U nehody vyprošťovali lidi

Také hasiči na Vysočině zasahovali kvůli přívalovým dešťům a větru na různých místech kraje. Před 19:30 vyjížděli čtrnáctkrát, nejvíc práce měli v okresech Pelhřimov, Havlíčkův Brod a Jihlava.

Čistili kanalizace, odčerpávali vodu, odklízeli popadané stromy. Zasahovali i u dopravní nehody u Štoků na Havlíčkobrodsku. ČTK to dnes řekl operační důstojní hasičů.

Při dopravní nehodě v Telči museli i vyprošťovat lidi. Popadané stromy odstraňovali například v Batelově na Jihlavsku, v Želivi či obci Kunemil u Světlé nad Sázavou.

Koronavirus v Česku: Lidé v rouškách vyrazili do ulic Prahy, stihl je déšť (23.5.2020)
Autor: Foto Blesk - Jakub Poláček

Bouřky i v neděli

V noci na neděli má být dle ČHMÚ převážně zataženo, zejména ve východní polovině území pak budou pokračovat přeháňky nebo déšť, místy i vydatnější. Meteorologové však slibují zpočátku na severozápadě a během noci i na ostatním území ubývání oblačnosti a jen ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem 10 až 6 °C. Zatímco pro Čechy platí mírný západní až severozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, na Moravě může v nárazech dosahovat 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h).

V neděli přes den bude proměnlivá, během dne převážně velká oblačnost. Zpočátku ojediněle, postupně na většině území se opět budou tvořit přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 17 °C, na jižní Moravě bude o něco tepleji - až 19 °C.

Příští týden se teplota přes 20 stupňů nedostane

V příštím týdnu maximální teploty většinou nepřesáhnou 20 °C., poté se mírně oteplí. Celkově bude období od 25. května do 21. června teplotně slabě pod průměrem nebo v normálu. Srážek by mělo být jako obvykle v tuto dobu.

Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí ČHMÚ. Meteorologové také očekávají střídání teplejších a chladnějších dnů, stejně jako suchých a vlhkých několikadenních období.

Příští týden bude podle ČHMÚ relativně chladnější, nejnižší noční teploty se budou pohybovat od d10 do 4 °C a maximální denní teploty většinou nepřesáhnou 20 °C. Jen v závěru týdne lehce překročí tuto hranici. 

Fotogalerie
19 fotografií