„Ojediněle očekáváme výskyt silných bouřek s krátkodobými úhrny kolem 30 mm. Ze západní do střední Evropy postupuje frontální systém,“ upozornili meteorologové ve čtvrteční předpovědi. Bouřky se však začaly hnát napříč Českema také pohraničím především s Polskem a Rakouskem.

Výstrahu před silnými bouřkami vydali přitom meteorologové pro řadu oblastí Česka. Konkrétně pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj a dále Kraj Vysočina.

Sledujte radar Blesku

Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod.“ upozornil Český hydrometeorologický ústav s tím ,že v bouřkách přechodně zesílí vítr.

„Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ dodali meteorologové. 

Od bouřek si neodpočineme ani v pátek

I v noci na pátek se bude nad střední Evropou vlnit studená fronta, která bude jen zvolna postupovat k východu. Přes noc čekejte převážně zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřky. Na východě zpočátku srážky jen ojediněle.

Liják v Praze: Déšť na Jihozápadním městě (4.6.2020)
Autor: Foto od čtenáře Blesku

Nejnižší teploty budou v noci na pátek 15 až 11 °C, na západě až 9 °C. Mírný západní vítr 2 až 5 m/s, na východě vítr jižní 3 až 7 m/s.

V pátek bude pak podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu převážně zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, ve východní polovině území ojediněle i bouřky. Během odpoledne a večera od západu přechodné ubývání srážek a protrhávání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty budou v pátek teploty 15 až 19 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Liják v Praze: Déšť před Poslaneckou sněmovnou na Malostranském náměstí zachytil poslanec TOP 09 Dominik Feri (4.6.2020)
Autor: Instagram - D. Feri

Fotogalerie
21 fotografií