„Od včerejška stale pátráme po 74leté ženě, pod níž se utrhl břeh rozvodněného potoka v Oskavě,“ uvedla policie na twitteru. Mluvčí krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Libor Hejtman na České televizi dodal, že má povodeň také první oběť, a to 48letou ženu. Kromě vrtulníku nasadí policie do pátrání i dron. 

Policie v Olomouckém kraji pátrá po 74leté ženě, pod kterou se utrhl břeh rozvodněné řeky. Využívají i vrtulník
Autor: Twitter/Police ČR

S následky lokálních povodní se potýkají obce na toku řeky Oskavy. Třetí povodňový stupeň dál platí na Oskavě v Uničově, kde hladina před 08:00 dosahovala 330 centimetrů. Mluvčí hasičů Lucie Balážová řekla, že se hasičům podařilo zachránit před rozvodněným tokem 30 lidí.

V postižených lokalitách pracuje 160 hasičů. „Zasahujeme hlavně v Šumvaldu, kde je zřízen i štáb velitele zásahu. Na místě je těžká technika ze Záchranného útvaru Hlučín a ZÚ Jihlava s vyprošťovacím automobilem, hydraulickým nakládacím jeřábem, rypadlem i nakladačem. V postižené oblasti máme také naše speciální kontejnery, jejichž vybavení je určené pro čerpání vody a pro zajištění staticky narušených objektů,“ uvedla mluvčí.

Práci hasičům v Šumvaldu komplikuje poškozená dopravní infrastruktura, utržené cesty i mosty. „Na místo byl povolán také statik, který zhodnotí stav zatopených objektů. Začínáme také čerpat vodu ze sklepů,“ doplnila mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Přívalový déšť vyplavil v Rýmařově několik domů Aktu.cz

Hasiči zachránili rovněž několik lidí, které strhnul proud a nemohli se dostat z vody do bezpečí. „Přívalové deště zatopily nejen desítky rodinných domů a dalších staveb, ale také poškodily místní energetickou a dopravní infrastrukturu. V Oskavě byl stržen most, ve většině postižených obcí bylo poškozeno plynové i elektrické vedení,“ uvedla mluvčí hasičů.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Na některých místech čerpali hasiči vodu ze zatopených sklepů během noci. V odstraňování následků přívalových srážek budou pokračovat během dneška, včetně odčerpávání vody z domů a sklepů. „Dnes ráno se také po průzkumu v jednotlivých obcích a zjištění stavu zaplavených domů bude ve spolupráci se samosprávami řešit náhradní ubytování pro místní obyvatele,“ doplnila mluvčí.

Podle údajů meteorologů na Šumpersku během jediného dne napršelo tolik, kolik je běžný úhrn za celý červen. „Na Šumpersku byly během nedělního večera bouřky doprovázené extrémními srážkami – na stanici Oskava spadlo 82 mm srážek (červnový normál je 79 mm), z toho 42 mm spadlo během hodiny od 20. do 21 hodiny. Také na stanici Štíty na Olomoucku spadlo 80 mm. Během dnešního dne budou srážky ustávat a srážkové úhrny se zastaví do 5 mm,“ dodává meteoroložka Dagmar Honsová. 

Valící se vodu ulicemi Uničova pak natočil i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Ještě večer v neděli sdílel video spolu se slibem, že obce budou pomáhat lidem se zvládnutím povodní podobně, jako tomu bylo i v předchozích letech. 

Pomoc slíbil i starosta Uničova Radek Vincour (ODS). „Nepřemýšlet a okamžitě volat přímo mě. Klidně volejte. Budeme rádi, když vám pomůžeme,“ řekl v České televizi. 

Na Želetavce v Jemnici na Třebíčsku platí po nedělních bouřkách první stupeň povodňové aktivity. V noci se hladina na několik hodin dostala i na druhý povodňový stupeň a od třetího stupně - ohrožení - ji dělilo devět centimetrů. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Na Vysočině k 6:30 platil první povodňový stupeň na Vysočině také na Jihlavě a Šlapance.

Odklízení následků bouřek hasiče začalo zaměstnávat v neděli po 18:00. Do dnešního rána měli stovku výjezdů. Odstraňovali popadané stromy, odčerpávali vodu, čistili bahnem zanesené silnici, do Jeclova na Jihlavsku přiváželi protipovodňové pytle. Protipovodňovou hráz museli stavět i ve Velkém Meziříčí.

Víkendové bouřky mají i další následky. V noci ze soboty na neděli totiž uděřil blesk do sloupu elektrického vedení, což zabilo krávy, které se pod ním páslo. Na českokrumlovsku tak přišela rodina chovatelů o téměř celé stádo. Farmáři zmínili, že škody dosáhnou na 1,4 milionu korun. 

Medard a silné deště

Po třech zmrzlých mužích je na jaře druhá nejznámější pranostika právě ta medardovská, která připadá na 8. června. K Medardovi se váže rekordní množství pranostik, které předpovídají počasí, nejčastěji od 6. do 18. června, jako období bohaté na srážky a relativně chladné. T

Podobné počasí kolem Medarda přinesl naposledy rok 2018 – tehdy v období od 8. do 14. června na Šumavě spadlo 221 mm – většina srážek padala v podobě přívalových dešťů a byla spojena s bouřkami. V roce 2015 byly přímo na Medarda zaznamenány také vydatné srážky – ojediněle spadlo až 60 mm. 

Vůbec nejdeštivější Medard se vyskytl v roce 1815, tehdy spadlo za červen 70 % ročního normálu. V roce 2005 na 8. června na vrcholcích českých hor dokonce sněžilo.

Evropský monzun

Někdy se o medardovském počasí hovoří jako o evropském monzunu, ale chybí tu zimní proudění suchého a chladného vzduchu z pevniny nad oceán. Průměrné dlouhodobé množství srážek za období od 8. června do 10. července se na území Česka pohybuje od 70 do 95 mm. Změna v charakteru počasí je vyvolána přílivem chladného polárního vzduchu z Atlantiku. Medard se také projevuje tím, že se průměrný vzestup teplot v tomto období zastavuje, někdy i klesá.

Bleskové sucho vystřídají bleskové povodně

Na srážky bude bohatý celý příští týden i nadále očekáváme převládající zvětšenou oblačnost, občas déšť, přeháňky a místy bouřky. Zejména zpočátku období mohou být bouřky doprovázené přívalovým deštěm a hrozí rozvodnění zejména menších toků, tzv. bleskové povodně.

Bleskové povodně mohou hrozit i v tomto týdnu, jak upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová. „Trvalý déšť očekáváme během úterý a noci na středu a ve středu na jihozápadě území. Bouřky se začnou tvořit od čtvrtka a další silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami přinese víkend – opět budou hrozit tzv. Bleskové povodně,“ uvedla. 

Během dubna se na území Česka velmi rychle prohloubilo tzv. zemědělské sucho, které bylo způsobeno nástupem vegetace a beze srážkového počasí. Toto období lze nazvat tzv. bleskovým suchem. To ale díky srážkově průměrnému květnu a nyní srážkově nadprůměrnému začátku června skončilo. Stavy podzemních vod zůstávají i nadále silně podnormální.

Medard se vyřádí nad většinou Evropy

Výrazné tlakové níže jsou nad Velkou Británií a Skandinávií, s nimi spojené frontální rozhraní bude oddělovat chladnější vzduch nad Evropou západní od teplejšího na východě kontinentu. Zároveň také přinese více srážek – modely nad Alpami do poloviny příštího týdne opravdu místy vypočítávají intenzivní déšť se srážkovými úhrny až 300 mm a poměrně intenzivní bouřky, ve kterých budou srážky přívalové. 

Fotogalerie
98 fotografií