Sněhové vločky očekáváme na vrcholcích hor už v pondělí, během týdne se přechodně bude sněžení vyskytovat i v nižších nadmořských výškách. Na horách se sněhová pokrývka udrží. Kdy se k nám vrátí letní teploty?

Sledujte radar Blesku

Hned pondělí bude bohaté na srážky, ty budou později večer na vrcholcích hor i sněhové. Během dne se mohou vyskytnout i bouřky. Nejvyšší srážkové úhrny se zastaví až na 15 mm.

V pondělí bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Na vrcholcích hor postupně sněžení. Denní teploty 13 až 17 °C, na jižní Moravě 21 °C. Větrno – nárazy větru 55 km/h.

V úterý bude proměnlivá oblačnost, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové, postupně sněžení od vyšších poloh. Ranní teploty 7 až 2 °C, na západě přízemní mrazíky. Denní teploty 8 až 12 °C. Větrno – nárazy větru 55 km/h.

Takto chladný týden Česko zažilo naposledy na konci února

A další ochlazení nás čeká. Sněhové vločky se mohou, během noci a rána, přechodně dostat i do nížin. Pozor zejména na letních pneumatikách.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty 5 až 0 °C, místy přízemní mrazíky. Denní teploty 6 až 11 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

Změna nepřijde ani o víkendu

Studené proudění se vzdávat nebude ani na víkend. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, ojediněle déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.

Kdy se zase vrátíme do šortek?

Až na výjimky jsme si od konce ledna užívali nadprůměrné teploty v porovnání s dlouhodobým normálem. Tento týden přinese největší záporné teplotní odchylky. I přes to, že poslední dubnový týden přinese mírný nárůst teplot vzduchu a odpolední maxima se budou zastavovat nejčastěji mezi 12 až 16 °C, oblačnosti i srážek bude zůstávat relativně hodně. Na letní teploty můžeme do konce dubna zapomenout.

Noční mrazy ohrozí kvetoucí vegetaci

Mrazy, které očekáváme ve druhé polovině týdne při zmenšené oblačnosti a utišení větru, opět mohou poškodit kvetoucí vegetaci. Z nejstarších záznamů lze vyčíst, že před 240 lety, tedy v roce 1784, začal šeřík kvést 23.5., o rok později až 31. května.

Ale i v historických záznamech najdeme zmínky o „jarních“ zimách: „Zima 1834 byla v Praze význačná vysokými teplotami a zejména v lednu dostoupila teplota vzduchu výše, jaká bývá obyčejně v březnu a dosáhla nejvyšší meze, jaká byla zjištěna pozorováním šedesáti let“. Akorát, že tenkrát to byla hodnota pro 24. ledna na 13,8°C v pražském Klementinu (a mimochodem tento teplotní rekord stále platí), v 21. století jsou to špičkové lednové teploty i přes 15 °C.

Video
Video se připravuje ...

Zubařka z Přeštic o výstupu na nejvyšší vrcholy světa: V horách musíte počítat se vším. Zemřel tam jeden kluk z naší party Bára Holá

Fotogalerie
16 fotografií