Dramatické chvíle v Žítkové Blesk Zprávám přiblížila paní Andrea. „Dětem z domečku pomohli rodiče, slaňovali je na laně,“ uvedla. Podle fotografií a videa voda „propláchla“ také zaparkovaná auta a na místo dorazili i hasiči.

Stromy padaly na silnice a elektrická vedení. Ve Skalici u České Lípy spadl vzrostlý smrk na kostel sv. Anny. Ve Sloupu v Čechách likvidovali hasiči požár rekreační chaty po zásahu blesku.

Na Třebíčsku se vyvrácený strom opřel o jiný a hrozilo, že spadne na silnici. Hasiči místo zajistili a strom odstraní za denního světla. Z preventivních důvodů evakuovali 11 lidí ze dvou domů, které jsou případným pádem stromu ohroženy. Evakuovaní mají zajištěno náhradní ubytování.

Hasiči navíc nadále odstraňují v Olomouckém kraji následky přívalových dešťů z minulého víkendu. Odčerpávají vodu ze zatopených domů a odstraňují překážky v korytech potoků.

Největší nárůst událostí způsobených bouřkou hasiči zaznamenali mezi 17:00 a 19:00, kdy počet stoupl ze 150 na téměř 400.

Laguny na silnicích a velké kroupy

„Oblast u Uhlířských Janovic odpoledne zasáhlo silné krupobití. Zaplaveny jsou zahrady, na silnicích jsou laguny. V některých místech ještě stále leží kroupy o velikosti větší než dva centimetry,“ uvedla na facebooku skupina Czech Thunderstorm Research Association.

Ve Zlínském kraji zasáhly odpoledne silné bouřky především oblast Valašských Klobouk. Ve Štítné nad Vláří či ve Zlíně hasiči odčerpávali vodu ze sklepů a řešili ucpané kanalizace. Ve Valašských Kloboukách se vylilo po silných bouřkách koupaliště, v nedalekém Potči se voda dostala do sklepa hostince. Ve Věžkách na Kroměřížsku uletěla podle mluvčí hasičů střecha ze stavby rodinného domu.

Ve Zlínském kraji podle Studené pomáhali i hasiči ze slovenského Trenčína, bagrem odstraňovali nánosy bahna a vyprošťovali zapadlá auta.

Voda se dostala i do suterénu Thomayerovy nemocnice

Silná bouřka se odpoledne přehnala také přes Prahu. Hasiči odklízeli větrem shozené stromy a větve, čerpali vodu ze sklepů a vyprošťovali auta uvízlá v zatopených podjezdech. Nejvíce výjezdů evidovali v Praze 4. Do suterénu se voda dostala třeba na dětském oddělení a rentgenovém oddělení v Thomayerově nemocnici.

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky si silná bouřka v hlavním městě vyžádala nejméně 66 zásahů. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na twitteru uvedl, že stanice v Libuši naměřila za půl hodiny 33 litrů srážek na metr čtvereční.

V Pardubickém kraji voda při bouřce zaplavila domy a lámala stromy hasiči do 20:30 zasahovali u téměř 70 událostí. V Pusté Rybné na Svitavsku voda zaplavila několik domů, sklepů a garáží. Zranění hasiči neměli hlášeno. Kromě Svitavska bouře nejvíce zasáhla Pardubicko a také Orlickoústecko.

Třetí povodňový stupeň na Svratce

Sobotní bouřky byly na některých místech velmi silné, podle údajů meteorologů na facebooku krátkodobé úhrny srážek dosáhly 40 milimetrů, tedy 40 litrů vody na metr čtvereční. Týkalo se to zejména okolí Železné Rudy a Frýdlantska, ale také Zlínského kraje, odkud bouřky postupovaly k severozápadu.

Vysoké srážkové úhrny ale byly zaznamenány i v Praze Libuši, kde přešlo více bouřek za sebou. Nejvyšší úhrn za 24 hodin meteorologové naměřili v Kořenově v Jizerských horách, a to 52,7 litru vody na metr čtvereční. „Je ale pravděpodobné, že v okolí Borovnice na horním toku Svratky byly úhrny i vyšší, na tomto místě také vystoupila hladina Svratky přechodně i na třetí stupeň povodňové aktivity,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Uzavřené silnice a mosty

Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a silnice, některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Řidiči by se měli vyvarovat jízdy autem přes povodňovou vodu. V podmáčených oblastech hrozí pády stromů, voda také může způsobit škody na majetku.

Silné bouřky se mohou objevit v celém Česku i během neděle, napršet při nich může místy až 80 litrů na metr čtvereční. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Na sobotu 13. června zvyšujeme stupeň nebezpečí na severovýchodě a východě území a přidáváme varování před velmi silnými bouřkami na neděli 14. června. Na sobotu i neděli přidáváme varování před povodňovými jevy,“ shrnuli změny ve výstraze meteorologové.

„Bouřka zatím způsobila problémy v Libuši, Lhotce a Braníku. Ve čtyřech případech jsme museli odstraňovat stromy spadlé na komunikace,“ informovali po jedné z bouřkových vln nad hlavním městem pražští hasiči.

Video
Video se připravuje ...

Hustému dešti neunikla v Praze ani pouť Blesk - Jan Kálal

Přijdou problémy v dopravě i další škody?

Na severu a východě Moravy se mohou ojediněle vyskytnout bouřky, ve kterých může napršet až 50 litrů vody na metr čtvereční. Padat mohou i kroupy. „Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ uvedl ČHMÚ. Výstraha je nově s vysokým stupněm nebezpečí.

Varování před vzestupem hladin zejména menších toků až na druhý povodňový stupeň platí od sobotního poledne až do pondělních 06:00. V Olomouckém kraji se týká oblasti Hranic, Jeseníku, Lipníku nad Bečvou, Litovle, Mohelnice, Olomouce, Přerova, Šternberka, Šumperka, Uničova a Zábřehu. Zahrnuje tedy i oblastí, kde rozvodněné toky po přívalových deštích působily škody před týdnem.

Hasiči vyjíždí k událostem v souvislosti s přívalovým deštěm převážně na Liberecku a Jablonecku. Odčerpáváme vodu ze sklepů rodinných i bytových domů. Z neprůjezdných komunikací odklízíme spadlé stromy,“ uvedl na twitteru Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Řeky se mohou vylít z břehů také v Moravskoslezském kraji a oblastech kolem Rožnova pod Radhoštěm, Valašského Meziříčí a Vsetína ve Zlínském kraji. Z Pardubického kraje výstraha zahrnuje Králíky, Lanškroun a Moravskou Třebovou. Ve všech zmíněných oblastech by se lidé neměli v řekách koupat a jezdit lodí, voda se může vylít přes silnice, kvůli podmáčené půdě hrozí pády stromů.

Bouřka v Praze zatopila i silnice, některá auta uvázla. 13. června 2020.
Autor: HZS Praha

Na Zlínsku se vylilo koupaliště

Ve Zlínském kraji zasáhly dnes odpoledne silné bouřky především oblast Valašských Klobouk. Hasiči v postižených místech čerpají vodu ze sklepů a řeší ucpané kanalizace. Zasahují také ve Štítné nad Vláří či ve Zlíně, řekla dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Javoříková. Dosud mají na kontě hasiči do čtyř desítek výjezdů.

Zasažena je především oblast Kloboucka, v terénu zasahují především dobrovolní hasiči. Vesměs se jedná o vyplavené kanály. Zatím to není žádná velká kalamita. Co mám informace, jde hlavně o sklepy či garážové prostory, nejedná se o vnitřní prostory domů,“ uvedla mluvčí hasičů.

Podle informací hasičů se například ve Valašských Kloboukách vylilo po silných bouřkách koupaliště, v obci čerpají hasiči v některých domech vodu ze sklepů, kam se valí z kanalizace. Hasiči zasahují i v nedalekém Potči, kde se voda dostala do sklepa hostince.

Výstraha až do nedělní 22. hodiny

V neděli může někde úhrn srážek vystoupat v opakovaných bouřkách až k 80 milimetrům na metr čtvereční. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí se od nedělních 06:00 týká Karlovarského, Jihočeského a Plzeňského kraje, od 10:00 i zbytku Česka. Platí do 22:00.

Bouřkové období po celý týden

Přelom června a července bude zřejmě horký. V nadcházejícím týdnu bude přes den až 27 stupňů Celsia a přes noc rtuť neklesne pod deset stupňů. Nejméně příští týden ale budou také asi přetrvávat bouřky se silnými dešti. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který ČHMÚ zveřejnil v pátek, a z krátkodobé předpovědi.

V příštích čtyřech týdnech budou teploty na úrovni dlouhodobého průměru pro toto období, nebo i mírně nad ním. V nadcházejícím týdnu se budou teploty přes den vytrvale držet nad dvacítkou a v druhé polovině týdne vystoupají až na 27 stupňů. Také noci budou teplé, může být až 17 stupňů.

Zvýšené hladiny řek už si vyžádaly lidský život

Minimálně v příštím týdnu očekávají meteorologové i další bouřky a vydatné srážky. „Během předpovědního období (do 12. července) se budou týdenní srážkové úhrny snižovat, ovšem stále by se měly pohybovat kolem dlouhodobého normálu, přičemž může docházet ke střídání suchých a vlhkých několikadenních období,“ oznámili meteorologové.

Bouřky trápí Česko od uplynulého víkendu. Na přelomu minulého a tohoto týdne přívalové deště zvedly hladiny řek ve východní polovině republiky. Nejvíce škody velká voda napáchala na Uničovsku a Šumpersku v Olomouckém kraji. Povodně si tam vyžádaly jednu oběť, osmačtyřicetiletou ženu z Šumvaldu. Po další nezvěstné ženě se stále pátrá. Ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými dešti a kroupami hrozí podle ČHMÚ i v sobotu po poledni na celém území Česka.

Fotogalerie
120 fotografií