Meteorologové opět bijí na poplach. I ve čtvrtek se musíme na území Česka připravit na bouřky. V souvislosti s nimi nás také čeká vydatný déšť. Srážkové úhrny mohou v maximech zastavit až mezi 40 a 60 mm.

Od dnešního poledne se v Česku mohou také ojediněle vyskytovat silné bouřky s přívalovým deštěm nebo kroupami. Výstraha před nimi platí do noci na pátek. Hrozí rozvodnění malých toků, voda může zatopit podchody, podjezdy nebo sklepy. „Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ uvedl ČHMÚ.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

Varování před deštěm platí od dnešního poledne do pátečního večera, před zvýšením hladin toků od dnešních 15:00 do odvolání.

„Ve čtvrtek 18. června a v pátek 19. června se v severovýchodní polovině území vyskytne velmi vydatný až extrémní déšť. Úhrn srážek za 24 hodin může ojediněle překročit i 100 milimetrů,“ uvedli meteorologové.

Dnes odpoledne a večer v této části Česka očekávají místy bouřky s přívalovými srážkami, které mohou způsobit i přívalovou povodeň. Od pátečního večera bude déšť postupně s výjimkou severovýchodu slábnout.

Zásah hasičů po bouřce v Praze (13. 6. 2020)
Autor: Blesk:Jakub Poláček

Kvůli nasycení půdy bude vydatný déšť zvedat hladiny toků odvodňujících Šumavu. V částech Jihočeského a Plzeňského kraje je od noci na dnešek vyhlášena povodňová bdělost. Řeky mohou dosáhnout nejnižšího stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého stupně. Podle meteorologů by se ale neměly vylévat z břehů. Lidé se ovšem mají vyvarovat koupání, plávání nebo jízdy na lodi.

Výjezdy zaměstnaly hasiče

Hasiči v Královéhradeckém kraji v souvislosti se silným deštěm zasahovali dnes odpoledne u více než 120 událostí, hlavně šlo o zatopené sklepy a čerpání vody. Nejvíce výjezdů měli mezi 15:00 až 17:00, nejprve v okolí Jičína, Hořic, pak na Hradecku a Rychnovsku, řekla dnes v 18:00 ČTK mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Podle dat zveřejňovaných průběžně na webu Povodí Labe stoupaly hlavně toky na Rychnovsku v podhůří Orlických hor. Řeka Kněžná v Rychnově nad Kněžnou dnes po 16:00 překonala na více než hodinu druhý stupeň povodňové aktivity. V 18:00 opět klesla na první stupeň.

Bouřky a přívalové deště zasáhly Česko i o uplynulém víkendu. Deště zvedly hladiny řady řek a potoků, hasiči za oba dny vyjeli k více než 1350 případům. Odčerpávali vodu z domů, sklepů, garáží, odklízeli spadlé stromy a vyprošťovali auta. Nejpostiženější byly střední Čechy, Pardubický kraj a Vysočina.

Fotogalerie
59 fotografií