Páteční bouřky v Česku doprovodilo krupobití, místy napadly kroupy o velikosti golfových míčků. 

V Jeseníku nad Odrou zaplavila voda jeden byt v domově důchodců. Hasiči dnes od rána pokračují v odstraňování škod po večerních bouřích na jižní Moravě, které silně zasáhly zejména okolí Pohořelic jižně od Brna. Nejčastěji čerpají vodu ze sklepů, celkem měli od pátečního podvečera v souvislosti s deštěm přes 60 zásahů, řekl mluvčí hasičů Filip Venclovský.

Vážná byla také situace před 22:00 ve Velkých Němčicích na Břeclavsku. Voda přitékající z lagun ohrožovala celou čtvrť novostaveb. Kvůli zatopení rozvodných zařízení a zajištění bezpečnosti asi 60 hasičů nechal velitel zásahu odpojit oblast od elektrické energie.

Lokální záplavy opět potrápily Česko. Nejvíce zásahů měli hasiči na Pardubicku, zejména v Úhřetické Lhotě, kde se čerpadla nezastavila po celý večer.
Autor: Twitter @HZS_Pardubice

Příchod bouřek sledujte na radaru Blesku

Hasiči v Olomouckém kraji čerpali po pátečních odpoledních a večerních silných bouřkách vodu ze sklepů domů. Zaměstnalo je také odstraňování popadaných stromů. V souvislosti s bouřkami zaznamenali v regionu od pátečního odpoledne do sobotního dopoledne téměř 40 výjezdů, řekla dnes po 10:00 mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Hladina řeky Hané ve Vrchoslavicích na Prostějovsku klesla na druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Dnes dopoledne na ní krátce platil i třetí povodňový stupeň znamenající ohrožení. První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, je v Olomouckém kraji v platnosti na třech vodních tocích. 

Kvůli přívalovým dešťům v Moravskoslezském kraji hasiči čerpali vodu ze sklepů či lagun a také řezali stromy. Od pátečních 17:00 do dnešních 15:00 vyjížděli k více než 450 zásahům. V sobotu to sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák. „V drtivé většině případů jde o čerpání vody ze zatopených sklepů, lagun případně silnic, čištění koryt potoků a propustků, v jednotkách počítáme odstraněné stromy,“ uvedl Kozák.

Hasiči dnes kvůli prudkému dešti čerpali vodu na několika místech v Ústeckém kraji. V Ústí nad Labem byla zatopená silnice v Drážďanské ulici pod viaduktem a na křižovatce v Opletalově ulici. V Povrlech na Ústecku vnikla voda do stavebnin. V Litoměřicích v Mrázově ulici spadl strom na auto. Na twitterovém účtu o tom informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Muže hledají hasiči i policisté

Hasiči a policie prohledávají koryto Tiché Orlice u koupaliště v Ústí nad Orlicí. Do silného proudu řeky skočil muž a nevyplaval. „Dvaadvacetiletý muž podle svědků, kteří to viděli, skočil u splavu do řeky. Dosud se jej nedaří nalézt,“ uvedla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

Pátrání zatím bylo bez výsledku i v sobotu. Na místě jsou profesionální a dobrovolní hasiči z Ústí nad Orlicí a hasičští potápěči z Královéhradeckého kraje. Hasiči lezci připravili ukotvení tak, aby mohli potápěči prohledat jez, avšak v bezpečné vzdálenosti od jeho koruny, protože proud vody je velice silný. Tichá Orlice má nyní hloubku zhruba tři až čtyři metry.

Víkend ve znamení tropů a bouřek

Díky teplému a vlhkému jihovýchodnímu proudění budou nejvyšší víkendové teploty atakovat 30 °C. Zároveň ale musíme počítat i s ojedinělými velmi silnými bouřkami, tj. doprovázenými krupobitím a přívalovým deštěm. Teplé proudění ukončí nedělní přechod studené fronty. V sobotu bude polojasno, postupně až oblačno s přeháňkami nebo bouřkami. Noční teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 25 až 29 °C.

Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h, v bouřkách bude zesilovat na 80 km/h. V neděli bude zpočátku dne jasno až polojasno, postupně bude od západu docházet k přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, místy s deštěm, přeháňkami a bouřkami.

Bouřky mohou být ojediněle opět silné. V severovýchodní části Česka hrozí až do dnešního odpoledne záplavy. Místy mohou hladiny toků vystoupat na nejvyšší povodňový stupeň. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Noční teploty budou klesat na 18 až 14 °C. Nejvyšší teploty vystoupí na 26 až 30 °C. Vítr bude foukat západní až severozápadní o rychlosti do 20 km/h, v bouřkách bude zesilovat.

Začátek prázdnin přinese teploty na koupání

Od pondělí bude, díky výběžku vysokého tlaku vzduchu, oblačnosti a srážek ubývat – bude polojasno až oblačno, pouze ojediněle s přeháňkami. Noční teploty se budou zpravidla pohybovat mezi 16 až 12 °C. Nejvyšší teploty budou stoupat na 23 až 29 °C. Od čtvrtka ale bude opět docházet k přibývání oblačnosti i srážek s bouřkami a teploty půjdou dolů až o 10 °C.

Teplota vody se v přírodních vodních nádržích pohybuje mezi 18 až 20 °C. V místech po přívalových povodních je nutno počítat se zhoršenou kvalitou vody.

Letošní červen je chudý na tropické teploty

Od začátku letošního roku jsme na území Česka zaznamenali pouze jeden tropický den (13. června). Poslední červnový víkend sice rozšíří jejich počet, ale i tak je letošní rok na tropické teploty zatím chudý. Vloni jsme do konce června např. v Brně naměřili už 9 tropických dnů, v roce 2018 čtyři. Přesně před rokem byla 26. června pokořena vůbec nejvyšší červnová teplota na našem území, v Doksanech naměřili 38,6 °C.  

Fotogalerie
42 fotografií