Objem srážek v Česku letos v červnu byl podle ústavu nejvyšší za tento měsíc od roku 1961. Podobný byl objem srážek za červen například v roce 2013, kdy republiku také zasáhly povodně, uvedl ČHMÚ. Záplavy v roce 2013 si vyžádaly 15 životů a způsobily miliardové škody. Letos byly povodně méně tragické. Lokální záplavy, které republiku zasáhly v několika vlnách, měly nejméně devět obětí. Hmotné škody po záplavách i bouřkách s větrem a krupobitím odhadovaly největší české pojišťovny ještě před koncem června na řádově stovky milionů korun.

Počtem zemřelých letošní záplavy patří k nejtragičtějším za poslední čtvrtstoletí. Nejvíce lidí - 50 - zemřelo při záplavách v červenci 1997 a třeba ničivé povodně ze srpna 2002 si vyžádaly 17 životů.

V posledních letech trápí Českou republiku sucho. Podle aktuálních údajů portálu InterSucho.cz se ale na začátku července v Česku už nevyskytovaly dva nejhorší stupně sucha ze šesti. V povrchové vrstvě půdy se zemědělské sucho v Česku podle odborníků nyní prakticky nevyskytuje. Intersucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu. Pomáhá zemědělcům při eliminaci dopadů sucha.

Teploty se letos v červnu podle ČHMÚ pohybovaly na rozdíl od objemu srážek kolem dlouhodobého průměru. Za celý měsíc dosáhla průměrná teplota 16,4 stupně Celsia, zatímco loni v červnu činila 20,7 stupně, což byl nejvyšší údaj za tento měsíc od roku 1961. Naopak nejchladnější červen zaznamenali meteorologové v roce 1985, kdy průměr teploty za měsíc dosáhl jen 13 stupňů.

Video
Video se připravuje ...

Na dovolenou letos i se svetrem. Expertka zmínila i další víkendové bouřky. Blesk TV

Fotogalerie
130 fotografií