Citelné ochlazení je znát i na horách – na vrcholcích Jeseníků – na Šeráku je 5,2 °C, v Beskydech na Lysé hoře 5,4 °C, na Sněžce je 4,5 °C. Výrazné ochlazení přinesla změna proudění – teplé jihozápadní proudění ukončil přechod studené fronty, po jejímž přechodu sem pronikl studený vzduch od severozápadu.

Studené severozápadní proudění bude slábnout až počátkem nového týdne – do té doby očekáváme teploty výrazně podprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem, který je v nížinách 20 °C.

Teploty budou připomínat polovinu dubna – v ranních minimech i v nížinách naměříme jen 6 °C, v odpoledních maximech to budou teploty lehce přes 20 °C. Na letní teploty, tj. kolem 25 °C, si musíme počkat do středy, to ale  bude opět oblačnosti i srážek na našem území přibývat. A s občasným deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřkami, musíme počítat do konce týdne.

Ani poslední červencová dekáda nepřinese stabilnější charakter počasí. Od 20. do 31. července bude polojasno až oblačno, občas přeháňky nebo déšť, ojediněle bouřky. Na frontách bude až zataženo a srážky i bouřky četnější. Noční teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 16 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 až 26 °C, jen přechodně bude až 28 °C. Na tropické a stabilní počasí si tak budeme muset počkat nejméně do začátku srpna.

Zažíváme typické letní středoevropské léto

Tento charakter počasí je pro středoevropské podmínky typický, jen jsme na něj v posledních 5 letech, kdy panovaly extrémně teplá a suchá léta, zapomněli. V posledních letech bylo v tomto období nejchladněji v roce 1987. A mezi nejchladnější července patří červenec 1771 (průměrná měsíční teplota vzduchu 15 °C), 1844 (16,1 °C), a 1786 (16,3 °C). Mnoho tropických dnů nepřinesly ani července 1997, 1981 a 1954. Bez tropického dne se obešel červenec 1940.

Máme čekat konečně tuhou zimu?

Bude po chladnějším nástupu léta konečně mrazivá zima bohatá na sníh? To se předpovědět nedá – jednotlivé závislosti a souvislosti v počasí mezi jednotlivými měsíci nebo ročními obdobími v počasí neexistují. Po teplotně průměrném létu může následovat jak teplotně nadprůměrná, tak teplotně podprůměrná zima.

Fotogalerie
57 fotografií