V pátek bude oblačno až polojasno, jen ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky, na východě území bude zpočátku dne až zataženo a občas déšť. Odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti až na skoro jasno. Noční teploty budou klesat na 18 až 14 °C, na západě bude chladněji – 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Slunečný víkend a letní teploty

Česko má před sebou konečně slunečný víkend s letními teplotami. Na přímém slunečním záření bychom se ale přes poledne zdržovat neměli vůbec a po zbytek dne s ochrannými prostředky, tj. opalovacím krémem, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy. Ozonu nad střední Evropou bude extrémně málo, UV index se bude pohybovat na vysokých hodnotách a spálení pokožky hrozí už po 20 minutách na přímém slunečním záření.

Sledujte radar Blesku

V sobotu bude skoro jasno až polojasno. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví na 23 až 27 °C. Vát bude slabý severozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h. Také v neděli se můžeme těšit na malou oblačnost – bude skoro jasno až polojasno. Noční teploty klesnou na 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví těsně pod tropickou hranicí, tj. na 25 až 29 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V pondělí zahrozí opět bouřky

Hned v pondělí bude přes Česko přecházet studená fronta, na které se opět mohou místy tvořit i silné bouřky doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy – krupobitím, přívalovým deštěm a nárazy větru o rychlosti kolem 70 km/h. Od úterý bude oblačnosti i srážek ubývat, ale do poloviny týdne se budou nejvyšší odpolední teploty pohybovat jen mezi 19 až 23 °C. Od čtvrtka se můžeme těšit na letní teploty – nejčastěji v intervalu od 23 do 28 °C.

Počasí je zátěžové pro naše zdraví

Charakter počasí posledních dvou měsíců je relativně zátěžový pro tzv. meteosenzitivní skupinu obyvatel – tedy ty, kteří jsou náchylnější ke vnímání změn počasí. Ve střední Evropě převládal tzv. cyklonální charakter počasí – často nás ovlivňovaly oblasti nízkého tlaku vzduchu a s nimi spojené frontální systémy. S těmi souvisí časté výrazné změny tlaku vzduchu, ale i teplot. Lidé tak mohou pociťovat zvýšenou únavu, bolest hlavy nebo sníženou koncentraci. Časté bouřky mohou zatížit psychicky labilní jedince.

Video
Video se připravuje ...

Na dovolenou letos i se svetrem. Expertka zmínila i další víkendové bouřky. Blesk TV

Fotogalerie
47 fotografií