Během pátečního dne bude počasí v Česku pod vlivem brázdy nízkého tlaku vzduchu – zpočátku dne bude skoro jasno až polojasno, postupně musíme počítat s přibýváním oblačnosti a místy s přeháňkami nebo bouřkami.

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 23 až 27 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h, zesilovat budou pouze v bouřkách.

Více srážek bude v neděli

Sobota bude psát podobný scénář – zpočátku dne bude malá oblačnost – skoro jasno až polojasno, během dne bude opět přibývat oblačnosti až na oblačno a místy se budou tvořit přeháňky, ojediněle i bouřky. Noční teploty budou klesat k 16 až 12 °C.

Příchod bouřek sledujte na radaru Blesku

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 až 26 °C. Vát bude slabý severozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h, zesilovat bude v bouřkách. V neděli počasí u nás svým okrajem ovlivní studená fronta. Zpočátku bude polojasno, během dne bude docházet k přibývání oblačnosti, postupně se na většině území Česka objeví déšť nebo přeháňky, místy i bouřky.

Noční teploty se zastaví na 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 až 28 °C, během odpoledne se bude od západu ochlazovat. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, v bouřkách bude zesilovat.

Závěr července opět proměnlivý

Také poslední červencové dny budou ve znamení proměnlivé oblačnosti – i nadále musíme počítat s občasnými přeháňkami nebo bouřkami. Nejvyšší odpolední teploty budou zůstávat převážně letní, tj. mezi 23 až 29 °C.

Ranní minima se budou držet mezi 17 až 12 °C. Střídat tak budeme sluneční brýle a plavky s deštníkem.

Sv. Anna, chladna z rána

Závěr července je označován jako období annenského tepla, tedy dnů s tropickými teplotami a jasnými noci. Přesto může teplota vzduchu po ránu podle této pranostiky klesat k bodu mrazu, a to zejména v přízemní vrstvě, tj. 5 cm nad zemí. Noci se totiž prodlužují a za jasného počasí dochází v noci k rychlému chladnutí zemského povrchu vyzařováním.

Letos ale oblačnost bude dost proměnlivá, takže nejnižší ranní teploty budou zůstávat na hodnotách přes 10 °C. Ke sv. Anně se váže ale mnoho dalších pranostik. Jako například Zvětšují-li na svatou Annu mravenci své hromady, lze očekávati tuhou zimu.

Fotogalerie
37 fotografií