Zatímco v neděli přes Česko přechází studená fronta, večer se od jihozápadu začne rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu, avizuje ČHMÚ. Rozdílné teploty přitom panují na různých koncích Česka. Zatímco západ je chladnější, na východě hlásí meteorologové až 29 °C.

Nejznámější červencová pranostika „Svatá Anna, chladna zrána“ se dočkala částečného naplnění.

V pondělí teploty porostou, bouřky však hrozí dál. „Polojasno až skoro jasno, během dne až oblačno a na severu a severovýchodě ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 25 až 29 °C,“ hlásí pro pondělí ČHMÚ.

Sledujte postup přeháněk Českem na radaru Blesku

Do Česka však v nadcházejících týdnech opět zavítají tropy. Během příštího týdne dokonce naměříme až 32 stupňů. Letního počasí se podle meteorologů dočkáme i během srpna. Ochladí se až v jeho závěru.

„Nejnižší ranní teploty totiž nebudou zpravidla klesat pod 10 °C,“ vysvětlila Nedělnímu Blesku Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že přes den bude rtuť teploměrů atakovat třicítku, v některých dnech ji dokonce překročí. Podle meteorologů nám některé dny proprší.

„Čekají nás dva přechody studených front. Před jejich přechodem sem ale bude proudit teplý vzduch,“ popsala Honsová. Střídat tak budeme pláštěnky s plavkami.

A jak to vypadá do konce prázdnin? Z dlouhodobého výhledu počasí se zdá, že se letní teploty v srpnu udrží. V závěru měsíce se budou pohybovat okolo 24 stupňů.

Video
Video se připravuje ...

Dramatický víkend povodní a hasičských zásahů. Mluvčí hasičů pochválila spoluobčany. Blesk TV

Fotogalerie
31 fotografií