Počasí ovlivňuje studená fronta, která bude přes Českou republiku přecházet od západu. V pondělí se díky tomu ochladí, nejvyšší teploty se mají pohybovat mezi 19 a 23 stupni Celsia.

S příchodem studené fronty se začátkem pondělí vyskytnou silné bouřky, které budou pokračovat z neděle. Přívalové srážky mohou v Moravskoslezském a Olomouckém kraji rozvodnit malé toky a zatopit níže položená místa, silný vítr může lámat větve a stromy a nebezpečí představují i blesky, upozornil ČHMÚ.

Příchod bouřek sledujte na radaru Blesku

Podle meteoroložky Dagmar Honsové zatím pršelo víc v Čechách, spadlo místy i přes 60 milimetrů srážek. Naopak na Moravě se úhrny do sedmé hodiny ranní pohybovaly do 10 milimetrů. „Nejvyšší srážkové úhrny do pondělního rána zatím hlásí Semčice na Mladoboleslavsku, kde spadlo 63 mm, což je 78 % srpnového dlouhodobého normálu let 1981-2010, který je 80 mm. Dále pak Staré sedlo na Tachovsku 62 mm nebo Praha-Ruzyně, kde spadlo 57 mm,“ řekla Blesk Zprávám Honsová.

S deštěm musíme počítat i dál. „Po ránu trvale prší zejména na jihozápadě území – hodinové srážkové úhrny se pohybují i přes 6 mm. Během pondělí musíme s vydatnými srážkami počítat s výjimkou severozápadu území všude – spadne až kolem 40 mm. Během odpoledne se budou vydatné srážky vyskytovat zejména ve východních Čechách a na Moravě a ve Slezsku. Vydatné srážky budou pokračovat během noci na úterý – to spadne na Moravě a ve Slezsku opět až kolem 40 mm, ojediněle i přes 50 mm,“ doplnila Honsová s tím, že první srpnové dny tak letos přinesou místy srážkové úhrny než v normálu naprší za celý měsíc.

Z důvodu silných bouřek podle meteorologů proto v noci na pondělí výrazně stoupnou hladiny zejména menších toků v oblasti Českého lesa, Šumavy, Novohradských hor, v podhůří těchto hor a na tocích odvodňujících jih Českomoravské vrchoviny. U menších toků v Jeseníkách a Beskydech očekávají dosažení prvního, případně druhého povodňového stupně od pondělí.

Komplikace na pražských nádražích

Jak uvedl portál Novinky.cz, bouřka v hlavním městě v neděli ochromila provoz na čtyřech nádražích v Praze. Na půl hodiny se zastavily vlaky a výpadek elektřiny vyřadil i některá zařízení, jako jsou světla, kamery či informační tabule. Zabezpečovací zařízení bylo po celou dobu v provozu. 

„Na straně dodavatele došlo vlivem bouřky k výpadku dodávek elektrické energie,“ citují Novinky.cz mluvčí Správy železnic Nelu Friebovou.

Elektřina byla omezena na na hlavním nádraží, nádraží Libeň, Masarykově nádraží a nádraží Holešovice. Výpadek zastavil na hlavním nádraží provoz osobních vlaků, dálkových spojů se nijak nedotkl.

Středočechy hlásí plné sklepy a stromy na silnicích

Rozmary počasí už se dotkly práce Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. „Včera jsme měli 25 událostí spojených s meteorologickou situací, ale převážně se jednalo o čerpání vody z domů. Z toho událostí 11 událostí bylo odklízení komunikací, například po pádu stromů,“ informovala Blesk Zprávy mluvčí hasičů Vladimíra Kereková. Nejvíce případů je pak na Mělnicku.

Nyní už je ale situace klidná, dodává Kereková s tím, že v současnosti řeší hasiči jen čtyři události spojené s počasím. Přidává ale varování. „Jisté nebezpečí může hrozit, pokud dojde k vytrvalému dešti. V tom případě může dojít k navýšení původních problémů a k problémům s povodněmi,“ dodává.

Fotogalerie
56 fotografií