V obcích Chornice a Dalečín platí od pondělního večera první stupeň povodňové aktivity. Za zvýšené hladiny řek může vydatný déšť, který se nad republikou přehnal z pondělí na úterý. „Na Moravě a ve Slezsku spadlo kolem 40 mm, ojediněle i přes 50 mm,“ doplnila pro Blesk meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že první srpnové dny tak letos přinesou místy srážkové úhrny, než v normálu naprší za celý měsíc.

Na většině území ČR pak nadále platí výstraha před dalším zvedáním řek, a to až do zítřejšího odpoledne. „Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu – vyhnout se plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku,“ upozorňuje portál ČHMÚ s tím, že hrozí i pád stromů, kterým se podlomí v podmáčené půdě stabilita. 

Tři menší vodní toky na Svitavsku dnes přesáhly hranici prvního, tedy nejnižšího povodňového stupně. Po vytrvalých deštích je zvýšená hladina Třebůvky v Mezihoří, části Městečka Trnávka, a v Hraničkách. Dále má vyšší hladinu Jevíčka v Chornicích a Křetínka ve Svojanově. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

Během úterý by vydatné deště měly ustupovat. Z kraje dne se budou ještě na většině území vyskytovat přeháňky a na východě ČR ojediněle i bouřky. „Nejvyšší teploty 18 až 22 °C, při trvalejším dešti kolem 16 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C, na Šumavě kolem 10 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, večer na západě Čech zeslábne,“ píše dále ČHMÚ.

Hasiči mají za sebou klidnou noc 

I přes vydatné deště mají za sebou hasiči klidnou noc. „Bylo tam lehké navýšení událostí. Nebylo to nic extrémního. Byl tam vydatný déšť a povodňová bdělost, ale měli jsme jen o 15 procent zvýšenou technickou pomoc, což je podprůměr,“ shrnuje noc z pondělí na úterý pro Blesk Zprávy mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Studená.

Hasiči pak povětšinou řešili zatopené sklepy a překážky na silnicích - především spadlé stromy. V Praze pak za noc bylo jen pár jednotek případů, které by souvisely s rozmary počasí. 

Fotogalerie
20 fotografií