Během pátečního odpoledne se v brázdě nízkého tlaku vzduchu, která přinesla tropický a vlhký vzduch, tvořila četná bouřková oblačnost - bouřky byly ojediněle i silné tj. doprovázení přívalovým deštěm o intenzitě až kolem 50 mm/hodinu a krupobitím. V Praze-Břevnov se hodinové srážkové úhrny zastavily na 55 mm, v Ďáblicích na 54 mm. Na stanici Choceň u Ústí nad Orlicí spadlo 75 mm (za hodinu to bylo 56 mm). Srpnový měsíční normál je 80 mm.

A bouřky budou v hlavní roli i nadále - v sobotu mohou opět udeřit silné bouřky s přívalovým deštěm o intenzitě kolem 40 mm, v neděli očekáváme bouřky zejména v jihozápadní části území, v pondělí v horských oblastech a v úterý na studené frontě opět na většině území.

Popadané stromy a zatopené sklepy

V Pardubickém kraji pomáhali hasiči po bouřích s přívalovými dešti na desítkách míst. Čerpali vodu ze zaplavených sklepů a domů, odklízeli spadlé stromy. Největší problémy byly kolem Litomyšle, Moravské Třebové a Chocně. „Voda většinou stekla z polí a luk do vesnic. Rozvodnily se také některé malé potůčky,“ uvedl operační důstojník krajských hasičů.

Hladina Novohradky v Luži na Chrudimsku překročila v 18:00 nejnižší povodňový stupeň. O hodinu později zřejmě kulminovala. Stupeň bdělosti platil vpodvečer také na Svitavsku na Třebůvce v Mezihoří a Úsobrnském potoce v Jaroměřicích.

Mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí zaplavila voda po přívalovém dešti obě koleje na železničním koridoru z Prahy na Moravu. Provoz byl asi hodinu přerušený. Od 15:50 vlaky projížděly sníženou rychlostí.

V sousedním Královéhradeckém kraji museli hasiči po silné bouřce evakuovat dětský tábor na Trutnovsku. Asi 60 dětí převezli do náhradního ubytování.

Hasiči kolem osmé hodiny večerní museli kvůli narůstající hladině potoka evakuovat dětský tábor
Autor: Twitter/Hasičský záchranný sbor České republiky

Problémy na železnici byly i na Českolipsku

Železniční provoz byl odpoledne kvůli silným bouřím krátce přerušen také v Libereckém kraji mezi stanicemi Mimoň a Brniště na Českolipsku. Na trať se dostalo kamení a bahno. „Bylo to na úseku několika set metrů,“ řekl mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. Trať se povedlo vyčistit po 16:00.

Kvůli počasí nejezdily osobní vlaky ani rychlíky mezi pražským Smíchovem a Radotínem. Provoz zastavil kolem 17:10 výpadek napájení trakčního vedení po úderu blesku. Dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu, počet autobusů byl však velmi omezený.

Hasiči v hlavním městě museli v souvislosti s bouřkou a lijákem zasahovat téměř u 50 případů. Odčerpávali vodu ze sklepů a zatopených částí silnic nebo odstraňovali spadlý strom.

Silný déšť komplikoval i tramvajovou dopravu. Kolem 17:30 zhruba na 20 minut nejezdily tramvaje mezi Malovankou a Pohořelcem. Kvůli zaplavené křižovatce ulic Pod Lisem a Povltavská v Troji byl od 17:48 obousměrně přerušen provoz tramvajové linky 17 mezi zastávkami Nádraží Holešovice a Ke Stírce.

Sledujte pohyb bouřek na radaru Blesku

Padlé stromy odstraňovali také středočeští hasiči, jimž kvůli bouřkám stoupl počet výjezdů zatím na zhruba čtyři desítky. V Kutné Hoře pomáhali u vyplaveného panelového domu. „Na střeše se ucpal odtok,“ uvedl jejich mluvčí Jaroslav Gabriel. V Dřetovicích a Stehelčevsi na Kladensku odčerpávali vodu. Na Benešovsku, Kolínsku a v okresech Praha-západ a Praha-východ odstraňovali padlé stromy.

V Olomouckém kraji odpoledne hasiči vyjížděli ke zhruba pěti desítkám zásahům souvisejícím s počasím. „Jedná se o splavené bahno z polí a popadané stromy. Čerpalo se i několik sklepů. Události soustředěny do okresů Šumperk, Přerov a Olomouc,“ uvedl mluvčí Radek Buryánek. Například v Přerově odstraňovali hasiči spadlé stromy v ulici Budovatelů. Zasažena byla i zaparkovaná vozidla, vše se však obešlo bez zranění.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pro pátek zpřísnil výstrahu, zvláště na severovýchodě Čech a jihozápadě Moravy hrozí vysoké nebezpečí bouřek s lijáky s úhrnem až 60 milimetrů a krupobitím.

Počasí bude bouřit i o víkendu

Silné bouřky, doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a nárazy větru o rychlosti 70 km/h, očekáváme však nejen v pátek, ale i po celý víkend. A na bouřky i srážky bohaté období bude pokračovat i po většinu příštího pracovního týdne.

V pátek nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 až 31 °C, na Karlovarsku bude chladněji – s teplotami kolem 25 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h, v bouřkách bude zesilovat až na 70 km/h.

Víkend bude dusný a bohatý na bouřky

Více oblačnosti i bouřek očekáváme hned v sobotu. Zpočátku dne bude oblačno až polojasno, místy s přeháňkami nebo deštěm, postupně bude docházet k dalšímu přibývání oblačnosti na většině území s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Pozor! Bouřky budou ojediněle silné, tj. doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a nárazy větru o rychlosti 70 km/h. Noční teploty budou klesat na 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 25 až 29 °C.

Ale relativní vlhkost bude vysoko – máme před sebou dusný den. Slabý proměnlivý vítr bude v bouřkách zesilovat. V neděli bude oblačno až polojasno, místy se budou tvořit přeháňky nebo bouřky. Bouřky mohou být opět ojediněle silné. Noční teploty se budou pohybovat na 18 až 14 °C. Teploměry nejčastěji v odpoledních hodinách ukáží 24 až 28 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h, ale v bouřkách bude zesilovat.

Bouřky budou v předpovědi hrát hlavní roli i dál

I přes to, že teplota vzduchu bude zůstávat letní, přechodně i tropická, k vodě nás to zpočátku nového pracovního týdne moc lákat nebude – i nadále očekáváme počasí bohaté na srážky a bouřky. Až od čtvrtečního dne začne oblačnosti, srážek i bouřek ubývat.

Ranní teploty se budou nejčastěji pohybovat od 18 do 23 °C, odpolední teploty mezi 23 až 28 °C, přechodně na 30 °C. Teplota vody se v přírodních nádržích pohybuje nejčastěji od 22 do 26 °C. Kvalita vody i nadále zůstává, díky proměnlivému počasí s občasnými srážkami, převážně dobrá.

Jak poznáte dehydrataci? Možná byste se divili. Podívejte se na video:

Fotogalerie
82 fotografií