Hasiči místa, kde hrozí nebezpečí, preventivně kontrolují a pročišťují odtoky ke kanalizacím či odstraňují jiné naplaveniny. „V České Vsi, Písečné je v tuto chvíli řešena distribuce pytlů s pískem a návazně řešíme výstavbu ochranných hrází. V Žulové hrozící nebezpečí zaplavení rodinného domku hasiči v krátkosti vyřešili pročištěním odtoku do kanalizace,“ uvedl mluvčí hasičů.

V Písečné voda z polí rovněž ohrožovala domácnosti, hasiči i zde budovali hráze z pytlů s pískem. Ve Staré Červené Vodě se voda přelila u právě rekonstruovaného mostu, i zde jsou hasiči na místě a situaci preventivně monitorují, doplnil Hošák.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Pro několik dalších regionů byla na stejný časový úsek vyhlášena výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. Týká se to několika okresů v Pardubickém kraji, na Vysočině, Rychnovska, Kuřimska, Tišnovska a Jesenicka.

Po vytrvalých deštích se zvyšují hladiny některých řek i v Pardubickém kraji. Novohradka v Luži na Chrudimsku vystoupala vpodvečer na druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, před 22:00 zřejmě bude kulminovat. Kolem 21:00 řeka dosáhla prvního stupně povodňové aktivity v Úhřeticích níže po toku. K hranici prvního stupně se přechodně blížila také Loučná v Litomyšli. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a Povodí Labe.

Video
Video se připravuje ...

VIDEO: Na dálnici dostal šofér smyk a havaroval Policie ČR

Fotogalerie
68 fotografií