V úterý večer vystoupal na druhý povodňový stupeň Černý potok ve Velké Kraši na Jesenicku nebo Novohradka v Luži na Chrudimsku, na dalších místech platila bdělost. Během večera a noci zvednuté hladiny na většině stanic postupně klesaly.

Sledujte pohyb mraků na radaru Blesku

V několika obcích na Jesenicku zasahovali v úterý večer hasiči. Místa, kde hrozilo nebezpečí, preventivně kontrolovali a pročišťovali odtoky ke kanalizacím či odstraňovali jiné naplaveniny. Například v Písečné voda z polí ohrožovala domácnosti, hasiči tam proto vybudovali hráze z pytlů s pískem. Ve Staré Červené Vodě se voda přelila u právě rekonstruovaného mostu, i tam hasiči situaci monitorovali.

První stupeň povodňové aktivity platí ve Zlínském kraji stále na říčce Bystřičce nad stejnojmennou přehradou na Vsetínsku. Její hladina však postupně klesá, spodní hranici označující bdělost překračovala dnes ráno pouze o několik centimetrů. 

Výstraha před povodněmi platí až do poledne

Na Chrudimsku platí do dnešních 12:00 povodňová pohotovost s možností překročení druhého povodňového stupně. Výstraha hydrologů s nízkým stupněm nebezpečí se ve stejné době týká několika okresů v Pardubickém kraji a na Vysočině, Rychnovska v Královéhradeckém kraji, Kuřimska a Tišnovska v Jihomoravském kraji a Jesenicka v Olomouckém kraji.

V Česku bude ve středu oblačno až polojasno, na severozápadu zataženo s možností přeháněk. Jinde přeháňky jen ojediněle. Teploty se budou pohybovat mezi 15 a 19 stupni Celsia.

Fotogalerie
68 fotografií