S pokračujícím podzimem budou teploty postupně klesat, ale většinou se budou pohybovat blízko rozhraní běžných nebo mírně nadprůměrných hodnot. „V porovnání s dlouhodobým průměrem bude s největší pravděpodobností nejteplejším druhý předpovědní týden (od 12. října),“ uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota mezi 5. říjnem a 1. listopadem je v Česku 7,5 stupně Celsia. Nejteplejší byl rok 2000, kdy průměrná teplota v tomto období dosáhla 10,4 stupně Celsia. Naopak v roce 1997 klesla na 4,2 stupně.

„Relativně nejméně srážek očekáváme v prvním a čtvrtém předpovědním týdnu, o něco více ve druhém a třetím týdnu (období 12. až 25. 10.), ale i tak v rámci běžných srážkových úhrnů pro danou roční dobu,“ dodali meteorologové. Průměrný úhrn srážek ve sledovaném období je v Česku 36 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
27 fotografií