Silné bouřky se objevují napříč Českem. Přívalový déšť zvednul hladiny Lužické Nisy a Loučné, u obou až na první stupeň povodňové aktivity. Zhruba po hodině se obě vrátily k normální hladině.

Průtrž doprovázená půlcentimetrovými kroupami se prohnala Rakovníkem. Voda zatopila viadukt, silnice místy připomínaly řeku. „Lokální záplava vznikla dnes odpoledne v centru Rakovníka po silném dešti. Hasiči na místě odčerpávali vodu,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Rakovník po průtrži mračen. (19.7.2020)
Autor: Aktu.cz

„Kolem tlakové níže ve vyšších vrstvách atmosféry bude na naše území proudit vlhký a teplý vzduch od jihovýchodu,“ uvedli meteorologové. Úhrny přívalových srážek mohou v bouřích dosáhnout až 30 milimetrů. Varování platí od nedělního poledne do 22:00. Zejména řidiči by měli v bouřce snížit rychlost a jet opatrně. Nebezpečné mohou být také blesky.

Sledujte příchod bouřek na radaru Blesku

V pondělí má být pak v ČR oblačno až polojasno, ojediněle během dne místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 25 až 29 stupňů Celsia, v dalších dnech se ale potom ochladí.

Fotogalerie
77 fotografií