Pozor by si podle silničářů měli dát motoristé ve vyšších polohách, kde na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na 16 silnicích, hlavně v Jizerských horách a Krkonoších, je povinná zimní výbava. Uzavřená je silnice 290 kolem přehrady Souš v Jizerských horách, ta se ale s prvním sněhem pro dopravu uzavírá. Auta tudy opět projedou až na jaře.

Kde jsou v Česku srážky právě teď? Podívejte se na radar Blesku

Teploty v Libereckém kraji dnes ráno klesají až k minus třem stupňům, většinou je oblačno. Podle meteorologů se přes den ještě může objevovat sněžení. Teploty vystoupají maximálně na dva stupně nad nulou, v horách bude mrznout po celý den.

Rozbředlý sníh na Jesenicku

Se zvýšenou opatrností by měli počítat řidiči na severu Olomouckého kraje. Na silnicích Jesenicka i Šumperska leží ve vyšších polohách rozbředlý sníh, na Červenohorském sedle hlásili správci silnic nad ránem husté sněžení. Silnice jsou v obou regionech sjízdné, ale s opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na Jesenicku leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření na silnicích všech tříd. Na úsecích udržovaných inertně je ujetá sněhová vrstva krytá posypem, uvedli dispečeři. Rozbředlý sníh po chemickém ošetření hlásili nad ránem silničáři také na silnicích první třídy na Šumpersku, i tam je zvýšená opatrnost nutná. Na silnicích, které sypou silničáři drtí, je ujetá sněhová vrstva s posypem, naopak silnice nižších tříd by již po posypu měly být mokré a holé.

Také silnice v ostatních částech regionu ošetřovali silničáři chemickým posypem, jsou vesměs holé a mokré, i tak by však měli být řidiči opatrní, uvedlo ŘSD. Na severu kraje dnes ráno teploty klesly až k šesti stupňům pod nulou, v níže položených okresech jsou kolem nuly.

V Beskydech uvízly kamiony

Dva kamiony uvízly dne ráno na zasněžené silnici 1/56, kterou v úseku mezi obcemi Bílá a Ostravice zablokovaly. Policie tam řídí dopravu kyvadlově. Vznikají kolony. ČTK to řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Situace podle ní vznikla nedisciplinovaností řidičů. „Vjeli na úsek komunikace, kde to není v tomto ročním období možné. Nerespektovali dopravní značení,“ řekla mluvčí.

Oba vozy v serpentinách u přehrady Šance uvízly. „Jeden se už podařilo odstranit. Na uvolnění druhého se pracuje. Policisté na místě řídí dopravu kyvadlově. Vznikají ale kolony,“ uvedl Štětínská.

Úsek silnice mezi Ostravicí a Bílou policie uzavírá v zimním období často. Na této beskydské komunikaci silničáři nesmějí s ohledem na ochranu vody v přehradě Šance používat na údržbu silnic sůl. Vozovku sypou jen drtí. Hlavně po vydatném sněžení se pak stává hůře průjezdná. Problémy v úseku mívaly v minulosti kamiony, které silnici často zcela ucpaly. Proto policie z preventivních důvodů začala vjezd kamionů v zimním období regulovat.

Dopravní komplikace mohou nastat i v dalších místech kraje. Hlavně ve vyšších polohách jsou silnice po chemickém či inertním ošetření často sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Týká se to hlavně Frýdecko-Místecka, Třinecka a Bruntálska.

Na hřebenech Krkonoš napadlo 12 čísel

V Královéhradeckém kraji v neděli a v noci na dnešek v Krkonoších a v Orlických horách sněžilo. Na hřebenech Krkonoš napadlo asi 12 centimetrů sněhu a hory pokrývá asi patnácticentimetrová vrstva. Slabší vrstva sněhu napadla i v horských střediscích. Na horských silnicích dnes ráno ležel sníh. Chemicky ošetřované silnice byly dnes ráno mokré, uvedli silničáři.

Teploty se dnes ráno v kraji pohybovaly od minus tří do plus jednoho stupně Celsia. Na Luční boudě na hřebenech Krkonoš bylo minus sedm stupňů.

Dnes bude podle meteorologů příliv studeného vzduchu od severovýchodu slábnout. V kraji by mělo být zataženo až oblačno, ojediněle se slabým sněžením. Teploty by se měly pohybovat od nuly do tří stupňů, na horách od minus jednoho do minus čtyř.