Také v pátek na horách napadne až 15 centimetrů nového sněhu.

„Studené severní proudění pocítíme i během dne. Jinak bude oblačno až zataženo, během dne na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C, při polojasné obloze až na -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -4 až 0 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h,“ řekla Blesk Zprávám Dagmar Honsová

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Silné sněžení v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
18:20
13. 1. 2021
!

Děkujeme vám za pozornost našemu online zpravodajství o počasí v Česku. Máme pro vás večerní souhrn situace:

  • V Česku i dnes místy sněžilo, foukal silný vítr a tvořily se sněhové jazyky, což komplikovalo dopravu hlavně v horských oblastech či na Vysočině. Mnohé silnice byly sjízdné jen s maximální opatrností, několik jich silničáři museli uzavřít. Někde dopravu dočasně blokovaly nehody kamionů. Varování meteorologů na novou sněhovou pokrývku, sněhové jazyky i závěje trvá v mnoha regionech republiky zatím do čtvrtka.
  • V Ústeckém kraji zůstává zavřených několik cest, v Krušných horách se tvořily sněhové závěje a policisté celý den řešili dopravní nehody. Nesjízdný byl úsek z Loučné pod Klínovcem do Horní Halže na Chomutovsku. Zavřená je sněhem zavátá cesta mezi Adolfovem a Fojtovicemi na Ústecku. Kvůli nehodě kamionu řidiči zatím neprojedou trasu mezi Prunéřovem a obcí Třebíška na Chomutovsku. Nehoda kamionu také uzavřela cestu ze Srbské Kamenice do Růžové na Děčínsku.
  • V Libereckém kraji od úterý napadlo zhruba dvacet centimetrů sněhu, v horách ještě víc. Sněhové přeháňky čekají silničáři i v noci, silnice první třídy z Tanvaldu na Harrachov a do Polska tak zůstává dál pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny zavřená. O jejím otevření rozhodnou silničáři s policií na základě aktuálního vývoje počasí ve čtvrtek dopoledne. Pro kamiony nad šest tun je už týden zavřená i cesta přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy a Hejnic na Liberecku.
  • Na horských silnicích v Královéhradeckém kraji dál hrozí sněhové jazyky a místy závěje. Některé silnice v Krkonoších a Orlických horách pokrývala uježděná, místy zledovatělá vrstva sněhu, která byla krytá posypem. Horské silnice byly celý den sjízdné s maximální opatrností, sníh zůstával na většině vedlejších silnic okresů Trutnov, Náchod a Rychnov nad Kněžnou.
  • Jízdu po silnicích Vysočiny dnes ztěžovaly sněhové přeháňky, tvořily se sněhové jazyky. Silničáři prohrnovali problematické úseky i radlicemi. Místy stály kamiony čekající na sypač. Dopravní nehody se podle záchranářů zatím obešly bez vážnějších zranění.
  • Také silnice ve Zlínském kraji byly dnes sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Kvůli ledovce byla nesjízdná silnice mezi Vizovicemi a Loučkou, která se přes zimu neudržuje. V kraji se od rána stalo několik dopravních nehod, podle policie ale nebyly vážné.
  • Silnice v Plzeňském kraji mohou místy namrzat, silný vítr tvoří závěje nebo sněhové jazyky. Od rána zůstává kvůli vyproštění havarovaného kamionu a přeložení nákladu zavřená silnice první třídy u Babylonu na Domažlicku na hlavním tahu do Německa. Kvůli závějím museli odpoledne zavřít silnici z Postřekova do Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku. Pro nákladní dopravu byla kvůli námraze zavřena strmá šumavská silnice ze Zelené Lhoty do Železné Rudy.
  • V Beskydech platí pro kamiony nad 12 tun zákaz vjezdu na silnici první třídy z Ostravice na Slovensko. I na některých silnicích druhé třídy ve Středočeském kraji ležel místy rozbředlý sníh po chemickém ošetření, hlavní tahy byly sjízdné bez omezení. Místy řidiče potrápila ledovka.
17:50
13. 1. 2021

Silničáři uzavřeli v Ústeckém kraji několik cest. V Krušných horách se tvoří sněhové závěje, policisté řeší dopravní nehody, v nížinách hrozí ledovka.

17:49
13. 1. 2021

Mezinárodní silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska zůstane přes noc pro kamiony nad 3,5 tuny zavřená. O jejím otevření rozhodnou silničáři s policií na základě aktuálního vývoje počasí ve čtvrtek dopoledne. ČTK to vpodvečer řekl Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti. Zavřená zůstává pro kamiony nad šest tun i cesta přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy a Hejnic na Liberecku.

17:19
13. 1. 2021

Na horských silnicích v Královéhradeckém kraji hrozí sněhové jazyky a místy závěje. Některé silnice v Krkonoších a Orlických horách pokrývá uježděná, místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Horské silnice jsou sjízdné s maximální opatrností.

Sníh je také na většině vedlejších silnic okresů Trutnov, Náchod a Rychnov nad Kněžnou, vyplynulo z odpoledního hlášení Ředitelství silnic a dálnic a meteorologů.

Nehody v Plzeňském a Královéhradeckém kraji (3. 12. 2020)
17:12
13. 1. 2021

Policisté vyjížděli podle mluvčí ŘSD ve Zlínském kraji Lenky Javorkové od dnešních 06:00 v regionu k 11 dopravním nehodám. „Nešlo o nic vážného, všechny jsou bez zranění. Nejčastěji jsou to jen ťukance nebo sjetí aut do příkopů,“ řekla ČTK po 15:00 mluvčí.

S problémy podle ní nyní řidiči projedou po silnici I/69 přes vrch Syrákov mezi Jasennou na Zlínsku a Liptálem na Vsetínsku. „Silnice tam klouže. V kopci uvízl kamion, který není naložený a nemůže jej vyjet,“ doplnila Javorková. Místo je průjezdné s opatrností.

16:19
13. 1. 2021

V porovnání s dopoledními hodinami sněhových přeháněk nebo sněžení přibývá, a to zejména ve východní polovině území, řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

Na celém území také zesiluje vítr, ten v nižších polohách dosahuje v nárazech rychlosti 50 km/h, na Českomoravské vrchovině 60 km/h. Na horách přes 75 km/h. Čerstvý vítr bude během večera a noci na čtvrtek ještě zesilovat,“ dodala Honsová.

Stádo krav se pase na zasněžené louce v Lípě na Zlínsku (13. 1. 2021)
15:59
13. 1. 2021

Podle Tomáše Kulhánka ze společnosti AVE, která pro ŘSD smluvně zajišťuje údržbu silnic první třídy ve Zlínském kraji, se je i přes sněžení dařilo udržovat sjízdné.

„Drobné komplikace na některých místech ve stoupání způsobily jen kamiony. Zimní údržba na některých úsecích probíhá ještě v tuto chvíli, převážně na Valašsku a Vsetínsku. Jedná se hlavně o rozšiřování krajnic, dočišťování zastávek, připojovacích pruhů a křižovatek. Zároveň už nyní probíhají přípravy na předpokládané sněžení v odpoledních, večerních a nočních hodinách. Jedná se hlavně o přípravu a kontrolu vozidel, doložení posypovou solí a solankou,“ uvedl Kulhánek.

15:30
13. 1. 2021

V Libereckém kraji od úterý napadlo zhruba 20 centimetrů sněhu, v horách ještě o něco víc. Přestože se stále objevují sněhové přeháňky, situace na silnicích se zklidnila, řekl ČTK Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti. Silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a do Polska ale zůstává dál pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny zavřená. Pro kamiony nad šest tun je zavřená i cesta přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy a Hejnic na Liberecku.

Dnes nesněží tolik, jak jsme čekali, takže sjízdnost je bez problémů včetně výše položených lokalit, vítr zatím také žádné problémy nedělá,“ doplnil Bark. Přesto podle něj vzhledem k přeháňkám a předpovědi počasí není zatím možné otevřít mezinárodní silnici na Harrachov pro kamiony. „Hrozilo by, že nějaký kamion uvízne ve stoupání a provoz tam zcela zablokuje. Zavíráme silnici preventivně, abychom ji udrželi průjezdnou pro osobní auta a autobusy,“ dodal Bark.

Hasiči Libereckého kraje řešili několik nehod.
15:11
13. 1. 2021

Údaje vycházející z údržby silnic za posledních 24 hodin dali k dispozici i silničáři ze Zlínského kraje. Na zajištění sjízdnosti dálnic a komunikací 1. třídy spotřebovali 199 tun soli a 77 227 litrů solanky.

14:55
13. 1. 2021

Na silnicích ve Středočeském kraji leží místy rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Jde hlavně o silnice druhé a třetí třídy na Benešovsku, Nymbursku, Příbramsku, Mělnicku, Mladoboleslavsku a Praze-východ. Hlavní tahy jsou sjízdné bez omezení, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Na většině míst jsou silnice mokré po chemickém ošetření.

Místy může řidiče potrápit ledovka. Hlášena je například z Benešovska z okolí obcí Loket, Dolní Kralovice a Bernartice. Z Pražského okruhu, dálnice D1 a okresů Mělník, Mladá Boleslav a Praha-východ jsou hlášené sněhové přeháňky.

14:39
13. 1. 2021

Obyvatelé Zlína a okolí se dnes probudili do bílého dne. Znatelná sněhová pokrývka je podle údajů ČHMÚ na výrazné většině území Zlínského kraje.

Žena odklízí sníh z chodníku na sídlišti Obeciny ve Zlíně (13. 1. 2021) Auto projíždi na zasněžené silnici na sídlišti Obeciny ve Zlíně (13. 1. 2021) Lidé procházejí zasněženým centrem Zlína. V pozadí je sídliště Jižní Svahy (13. 1. 2021)
14:15
13. 1. 2021

Za posledních 24 hodin správa a údržba silnic v Jihomoravském kraji spotřebovala 574 tun soli a 420 tun inertního posypového materiálu. Ošetřeno bylo 5680 km komunikací a 1950 km komunikací bylo mimo chemické ošetření i pluhováno. Sjízdnost silnic při včerejším vydatném sněžení zajištovalo 123 posypových vozů,“ informovali přes sociální síť twitter zástupci ŘSD na jihu Moravy.

13:52
13. 1. 2021

Sněhová pokrývka se po včerejším sněžení vyskytuje na většině území Česka s výjimkou Polabí a Poohří na severozápadě Čech, území severně od Jeseníků, jižní a lokálně i střední Moravy,“ píše ČHMÚ. Jde o data platná ke dnešní sedmé hodině ranní.

13:46
13. 1. 2021

O velkém štěstí může mluvit Jiří Zika (44) z Liberce, který jen o vlásek unikl srážce s neovladatelným sypačem. Nedaleko Dlaskova statku na Turnovsku sjel ze silnice sypač, který se při pádu ze svahu několikrát přetočil přes střechu a zastavil se až o strom.

„Měli jsme to o fous. Kdyby nás po cestě nezdržel pár sekund pomalu jedoucí kamion, skončili jsme pod tou hromadou železa. Takhle nás naštěstí o kousek minul, prorazil svodidla a skutálel se do lesa. S úlevou jsem zjistil, že se řidič v kabině hýbe. Vykopali jsme dveře, obvázal jsem mu hlavu, odpojil baterky,“ popisuje hrůzný zážitek pan Zika, který se zraněným řidičem čekal až do příjezdu hasičů a sanitky.

Řidič sypače naštěstí utrpěl jen lehká zranění. „Byl při vědomí a s posádkou komunikoval. Z místa byl transportován do turnovské nemocnice,“ okomentoval mluvčí záchranky Michael Georgiev.

O velkém štěstí může mluvit Jiří Zika (44) z Liberce, který jen o vlásek unikl srážce s neovladatelným sypačem (13. 1. 2020) O velkém štěstí může mluvit Jiří Zika (44) z Liberce, který jen o vlásek unikl srážce s neovladatelným sypačem (13. 1. 2020) O velkém štěstí může mluvit Jiří Zika (44) z Liberce, který jen o vlásek unikl srážce s neovladatelným sypačem (13. 1. 2020) O velkém štěstí může mluvit Jiří Zika (44) z Liberce, který jen o vlásek unikl srážce s neovladatelným sypačem (13. 1. 2020) O velkém štěstí může mluvit Jiří Zika (44) z Liberce, který jen o vlásek unikl srážce s neovladatelným sypačem (13. 1. 2020)
13:27
13. 1. 2021
!

V jedno velké kluziště se od úterka proměnily silnice a chodníky na jihu Čech. Šokující zážitek má za sebou řidička fabie, která na Prachaticku jízdu na takové komunikaci nezvládla. Dostala smyk, sjela do silničního odtoku a převrátila se na střechu. „Skončila v nemocnici. Ve vyšších polohách musejí všichni počítat se zasněženými a namrzlými vozovkami,“ řekla policistka Martina Joklová.

Žena na Prachaticku na ledovce převrátila fabii na střechu (13. 1. 2020) Žena na Prachaticku na ledovce převrátila fabii na střechu (13. 1. 2020)
13:10
13. 1. 2021
!

„Základním principem úspěšné zimní údržby na dálnicích je takzvané předsolování,“ prozrazuje na videu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Práci silničářů přibližuje divákům přímo z terénu.

12:58
13. 1. 2021

K dopravní nehodě osobního automobilu a autobusu došlo v Záborné Lhotě, části obce Chotilsko v okrese Příbram. V autobuse byl zaklíněn řidič, kterého se podařilo dostat ven hasičům. Incident se tak obešel bez zranění.

12:36
13. 1. 2021
!

„Během dopoledních hodin sněžilo zejména na horách - v Krušných horách, v Jizerských, Orlických a v Krkonoších napadlo nejčastěji do 3 cm. Na zbytku území se vyskytovaly slabé přeháňky. Sněžení bude od severu přibývat v pozdních odpoledních hodinách a během večera. Stejně tak bude zesilovat západní vítr na čerstvý v nížinách o rychlosti s nárazy 70 km/h, na horách 90 km/h,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

Silnice pokrytá čerstvým sněhem v Domašově nad Bystřicí na Olomoucku (13. 1. 2021) Krajina pokrytá čerstvým sněhem v okolí Domašova nad Bystřicí na Olomoucku (13. 1. 2021)
12:30
13. 1. 2021
!

Husté sněžení připravilo veliké problémy také řidičům na Děčínsku. V Jetřichovicích skončil dálkový autobus mimo silnici poté, co dostal smyk na zasněžené silnici. O pár kilometrů dál u Srbské Kamenice sjel do škarpy náklaďák se dřevem. Přívěs se převrátil a mohutné klády se rozsypaly po poli. V Děčíně se pak na kruhovém objezdu převrátil sypací vůz se solí.

V Jetřichovicích sjel autobus na zasněžené silnici do příkopu.
12:25
13. 1. 2021
!

Dopravní nehoda dvou aut komplikuje provoz na silnici u obce Jinošov v okrese Třebíč. Na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému, uvedla policie v dopravním zpravodajství na svém webu. V Rychnově nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji došlo ke střetu osobního auta s chodcem, na místě zasahuje Policie ČR a záchranná služba, probíhá vyšetřování.

12:20
13. 1. 2021

Na většině hor v České republice připadne další sníh, od dnešního do čtvrtečního večera by se tam sněhová pokrývka mohla zvýšit zhruba o 15 centimetrů. Na severozápadě Čech zároveň hrozí vysoké nebezpečí tvorby závějí, kvůli kterým mohou být některé silnice nesjízdné. Na dalších místech republiky se mohou dál tvořit při sněžení a silném větru sněhové jazyky. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

11:56
13. 1. 2021
!

Na kluzké vozovce se dnes podle mluvčí Policie ČR v Ústeckém kraji Miroslavy Glogovské dostala do smyku řidička u Otvic na Chomutovsku, její auto skončilo v příkopu. Z nehody vyvázla bez zranění. Kamion u Hory Svatého Šebestiána zřejmě nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky, dostal smyk a narazil do středových svodidel.

„Silnice ve směru od Německa na Chomutov byla s opatrností průjezdná pravým jízdním pruhem. Kamion byl krátce před jedenáctou hodinou vyproštěn a nyní je silnice v obou směrech sjízdná,“ řekla mluvčí. Policie vyzývá řidiče ke zvýšené opatrnosti a ke přizpůsobení jízdy podmínkám a stavu vozovky.

11:40
13. 1. 2021

Zástupci ŘSD v Jihomoravském kraji upozorňují na riziko tvorby námrazy zejména na komunikacích I/43 Černá Hora, I/43 Hradecká a I/54 Silničná. Podle nich jsou dálnice a další silnice 1. třídy na jihu Moravy sjízdné bez větších problémů.

11:30
13. 1. 2021
!

Sníh přidělává práci i hasičům z Pardubického kraje. Ve středu dopoledne zasahovali u nehody autobusu s osmi školáky. Autobus u obce Liboměřice skončil částečně v příkopě. Děti se nakonec do lavic dostaly včas, do školy je totiž odvezl starosta obce Bojanov dodávkou dobrovolných hasičů.

U Vysokého Mýta zase hasiči pomáhali zpátky na silnici osobnímu automobilu se třemi pasažéry. Jeden z nich byl hendikepovaný, a tak hasiči vozidlo navijákem opatrně vytáhli zpět na vozovku i s pasažérem uvnitř.

11:05
13. 1. 2021

Kvůli namrzlé silnici nezvládla řízení osobního auta mladá řidička v Žabčicích na Brněnsku. Krátce před devátou hodinou nabourala do popelářského auta. „Ženu jsme po ošetření převezli na traumacentrum do FN Brno,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Auto na střechu otočila u Sokolnice na Brněnsku ráno i starší řidička. Na náledí vyjela na úplně sjetých pneumatikách. „Podle předběžného šetření na místě nehody mělo auto úplně sjeté pneumatiky. Řidička tak zřejmě podcenila situaci,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb. S lehčím zraněním byla převezena do nemocnice.

Řidička havarovala s osobním autem u Sokolnice na Brněnsku.

Fotogalerie
58 fotografií