Také v pátek na horách napadne až 15 centimetrů nového sněhu.

„Studené severní proudění pocítíme i během dne. Jinak bude oblačno až zataženo, během dne na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na -2 až -6 °C, při polojasné obloze až na -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -4 až 0 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h,“ řekla Blesk Zprávám Dagmar Honsová

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Silné sněžení v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
18:40
14. 1. 2021
!

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o sněhové a větrné situaci v Česku. Počasí se na Blesk Zprávách budeme věnovat i nadále ve formě samostatných článků. V neděli přijdou velké mrazy. Přidáme na závěr informaci o jedné tragické nehodě, jestli na ni mělo vliv i počasí, není zatím jasné:

Silnice I/50 u Zlechova na Uherskohradišťsku je uzavřená kvůli tragické nehodě. V podvečer se tam srazila čtyři auta, cestovalo v nich šest lidí. Jeden člověk nehodu nepřežil, další tři utrpěli zranění. ČTK to řekli policejní mluvčí Petr Jaroš a mluvčí hasičů Pavel Řezníček.

Oznámení o nehodě přijala policie krátce před 17:30. „Měla by to být srážka čtyř vozidel, v nichž bylo dohromady šest osob. Je tam jedno úmrtí a tři zranění, která by ale neměla být vážná,“ uvedl Jaroš.

Silnice I/50 je hlavním tahem z Brna do Uherského Hradiště a dále na Slovensko. Na místě nehody zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému. „Silnice je uzavřená, policisté odklání dopravu na objízdné trasy,“ uvedl Jaroš. Omezení provozu nejspíše potrvá několik hodin.

18:15
14. 1. 2021
!

„Během odpoledních hodin sněžilo zejména v horských oblastech - za 48 hodin spadlo v Krkonoších až 50 cm sněhu,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. „Sněžit bude na horách i během noci na pátek a v pátek - do pátečního večera napadne dalších až 20 centimetrů prachového sněhu. V nižších polohách očekáváme během noci sněhové přeháňky pouze ojediněle. V pátek odpoledne jich ale bude přibývat a vyskytovat se budou na většině území,“ dodala meteoroložka.

18:01
14. 1. 2021
!

Naléhavá výzva visí na webové stránce obce Blatno u Chomutova třetí den. „Prosíme všechny, zvažte v příštích dnech cestu do kopců, a pokud nemáte opravdu dobrou výbavu vozu, nevjíždějte do obcí, zvláště do Mezihoří, Zákoutí a Hradečné!“

„Vyprošťování zapadlých aut je obtížné, byť traktory dělají, co mohou. Zapadlá auta komplikují provoz a údržbu,“ řekla starostka Iveta Rabasová Houfová. „Problémy dělají spíš výletníci, hlavně když do obce přijedou kolem devatenácté hodiny a zapadnou. Traktoristi jezdí od rána, tak kolem devatenácté hodiny už přestávají jezdit,“ netajila s tím, že obec má v záloze sice brigádníky, ale ne vždy jsou hned k sehnání, přičemž pochválila místní, jak zimu v horách zvládají a jsou ukáznění.

Blatno vyzývá lidi, aby nejezdili do obcí Zákoutí, Hradečná, Mezihoří. Blatno vyzývá lidi, aby nejezdili do obcí Zákoutí, Hradečná, Mezihoří. Blatno vyzývá lidi, aby nejezdili do obcí Zákoutí, Hradečná, Mezihoří. Blatno vyzývá lidi, aby nejezdili do obcí Zákoutí, Hradečná, Mezihoří. Blatno vyzývá lidi, aby nejezdili do obcí Zákoutí, Hradečná, Mezihoří. Blatno vyzývá lidi, aby nejezdili do obcí Zákoutí, Hradečná, Mezihoří. Blatno vyzývá lidi, aby nejezdili do obcí Zákoutí, Hradečná, Mezihoří.
16:59
14. 1. 2021
!

Běžkaři mají podle portálu Bíléstopy.cz ve středních a východních Krkonoších k dispozici desítky kilometrů upravených stop. Vyrazit mohou například na Černou horu, na Horní Mísečky, do Malé Úpy, Žacléře či Velké Úpy. Upravené tratě jim nabídne i sportovní areál Vejsplachy u Vrchlabí.

Na hřebeny se turisté mohou dostat kabinovou lanovkou z Janských Lázní na Černou horu. Využít mohou i lanovku na Sněžku, která lyže nepřepravuje.

16:22
14. 1. 2021

Hasiči z Královéhradeckého kraje i dnes pomáhají při dopravních nehodách a s odstraňováním nebezpečných stavů po sněhové nadílce. Na sociálních sítích se podělili o snímky z vyprošťování zapadlého sypače silničářů.

15:49
14. 1. 2021

Převrácené nákladní vozidlo s návěsem blokuje komunikaci I/27 u obce Lom v okrese Most. Informují o tom na sociálních sítích zástupci ŘSD v Ústeckém kraji.

15:33
14. 1. 2021

Některé silnice v Ústeckém kraji jsou kvůli nočnímu a rannímu sněžení uzavřené. Podle policejního webu jde o úsek z Loučné pod Klínovcem do Kovářské na Chomutovsku. Silničáři evidují uzávěry také na cestě mezi Krásným Lesem, Adolfovem a Fojtovicemi na Ústecku, další uzávěra je u Suchdolu na Chomutovsku.

Na většině míst jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností, vyplývá to z informací dopravního zpravodajství Ředitelství silnic a dálnic.

Auto projíždí po zasněžené silnici u Nakléřova na Ústecku (13. 1. 2021) Auto projíždí po zasněžené silnici u Nakléřova na Ústecku (13. 1. 2021)
15:14
14. 1. 2021

Od středečních 17:00 do dnešních 7:30 hasiči v Pardubickém kraji zasahovali u 44 událostí, do 14:00 jich evidují dalších 23. „U nehod a kolizí došlo maximálně k lehkému zranění,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Museli zejména vytahovat automobily z příkopů, pomáhat u dopravních nehod a odstraňovat spadlé stromy. Například v Rybníku na Orlickoústecku vytahovali zapadlý tahač, který převážel asi šest osobních automobilů. Řidič uhýbal protijedoucímu nákladnímu vozu a skončil v příkopu.

14:48
14. 1. 2021

Ve Zlínském kraji dnes mimo jiné bouraly tři autobusy. V Pozděchově na Vsetínsku narazil po 07:00 autobus, který jel z kopce, do stojícího osobního automobilu. Před 08:30 se v Zádveřicích-Rakové na Zlínsku srazil nákladní vůz s autobusem. „Řidič kamionu chtěl objet stojící autobus, přívěsem do něj ovšem narazil a poškodil jej,“ uvedl Jaroš.

Ve 12:30 se pak u Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku na silnici vedoucí na Svatý Hostýn bočně srazil s autobusem sypač. „Všechny tři nehody byly bez zranění a bez alkoholu,“ řekl ČTK mluvčí.

14:26
14. 1. 2021
!

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku se chystá na víkendový příliv návštěvníků. Ve středisku napadlo za poslední tři dny až 40 centimetrů sněhu. Ačkoli vleky nesmí být v provozu, lidé areál navštěvují kvůli možnosti využívat sjezdovky k sáňkování a bobování, Razula je také výchozím bodem pro procházky a díky čerstvému sněhu lze očekávat i hodně běžkařů, sdělila dnes ČTK mluvčí areálu Martina Žáčková.

14:07
14. 1. 2021
!

Sněžení a ledovka dala pořádně zabrat hasičům v Pardubickém kraji. „Zásahy jsou dnes jako přes kopírák. Ať už to jsou Rudoltice, Lázně Bohdaneč, Dolní Čermná, Opatovec, Česká Třebová, Proseč, Brozany, Nasavrky, Poběžovice u Holic, Slatiňany, Králíky nebo Široký Důl. Za uplynulých 6 hod. evidujeme 23 událostí,“ popsali na svém twitteru.

Zásahy hasičů z Pardubického kraje. Zásahy hasičů z Pardubického kraje. Zásahy hasičů z Pardubického kraje. Zásahy hasičů z Pardubického kraje.
13:59
14. 1. 2021

Náklady na zimní údržbu silnic druhé a třetí třídy ve Zlínském kraji jsou v dlouhodobém srovnání podprůměrné. Od září do konce prosince loňského roku uvolnilo Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) na údržbu zhruba 20 milionů korun, zatímco průměr předchozích pěti let vychází téměř na 25 milionů korun. Zástupci ŘSZK to dnes uvedli v tiskové zprávě.

Poslední měsíc loňského roku byl po roce 2015 z hlediska zimních zásahů silničářů ze všech prosinců nejslabší. Z údajů ŘSZK vyplývá, že za prosinec 2020 silničáři ve Zlínském kraji pluhovali 1339 kilometrů silnic nižších tříd, posypali 16 383 kilometrů. Spotřebovali při tom 648 tun soli a 1366 tun inertních posypových materiálů.

Silnice pokrytá čerstvým sněhem v Domašově nad Bystřicí na Olomoucku (13. 1. 2021)
13:49
14. 1. 2021

Vzhledem k počasí platí v Beskydech nadále zákaz vjezdu pro vozidla nad 12 tun na silnici I/56 mezi Ostravicí a Bílou.

13:29
14. 1. 2021

Provoz na silnicích Vysočiny ztěžují sněhové přeháňky, kvůli větru se tvoří sněhové jazyky. V některých kopcích nemohly vyjet kamiony. Policie dostala dopoledne oznámení o 24 dopravních nehodách, zranil se při nich jeden člověk. Dvě desítky volání řidičů z celého kraje se týkaly stížností na špatně sjízdné vozovky, sdělila ČTK mluvčí krajské policie Dana Čírtková v poledne.

13:11
14. 1. 2021

Závěje, sněhové jazyky, hodně sněhu! Pro někoho idylické, pro horské obce problém. „Prosíme všechny, zvažte v příštích dnech cestu do kopců, a pokud nemáte opravdu dobrou výbavu vozu, nevjíždějte do obcí, zvláště do Mezihoří, Zákoutí a Hradečné!“ Naléhavá výzva visí na webové stránce obce Blatno u Chomutova třetí den.

Menší obce, které spravuje, jsou všechny mimo hlavní trasu na Horu Sv. Šebestiána, obec komunikace v osmi malých osadách uklízí sama pomocí dvou traktorů. „Vyprošťování zapadlých aut je obtížné, byť traktory dělají, co mohou. Zapadlá auta komplikují provoz a údržbu,“ řekla starostka Iveta Rabasová Houfová. „Problémy dělají spíš výletníci, hlavně když do obce přijedou kolem devatenácté hodiny a zapadnou. Traktoristi jezdí od rána, tak kolem devatenácté hodiny už přestávají jezdit,“ netajila s tím, že obec má v záloze sice brigádníky, ale ne vždy jsou hned k sehnání, přičemž pochválila místní, jak zimu v horách zvládají a jsou ukáznění.

Bílá tma v Blatnu na Chomutovsku (14. 1. 2021) Bílá tma v Blatnu na Chomutovsku (14. 1. 2021) Bílá tma v Blatnu na Chomutovsku (14. 1. 2021)
12:49
14. 1. 2021

Závěje a sněhové jazyky na asi tříkilometrovém úseku blokují od středy silnici mezi Klenčím a Postřekovem v Plzeňském kraji. Dnes je uvolní silničáři s těžkou technikou. Nesjízdná je kvůli ledovce silnice třetí třídy mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují.

12:31
14. 1. 2021

V Karlovarském kraji sníh uzavřel silnice Jindřichovice - Háj a Přebuz - Rolava, už od středy zde řidiči neprojedou ze Šemnice na Andělskou Horu. Ve středních Čechách auta nemohou na silnici mezi obcemi Hatě a Jelčany. „Jsou tam závěje a míří tam těžká technika,“ řekl ČTK pracovník dispečinku krajských silničářů.

Česko zasypal sníh.
12:19
14. 1. 2021

Kamiony měly ve stoupání problémy například na Vysočině, v Jihlavě v ulicích Sokolovská a Pávovská nebo mezi Jitkovem a Českou Bělou na Havlíčkobrodsku. Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem řidiči v noci ve směru na Prahu kamiony přechodně kvůli špatné sjízdnosti odstavili, některé z nich pak museli budit policisté.

11:58
14. 1. 2021

V Libereckém kraji se stále objevují sněhové přeháňky, situace na silnicích se ale výrazně zklidnila. Silničáři tak po dohodě s policií rozhodli, že ve 14:00 otevřou pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny mezinárodní silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Uzavřená byla kvůli sněžení od úterního rána. Aktuálně už je holá a po chemickém ošetření mokrá, řekl ČTK Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v kraji na starosti.

11:45
14. 1. 2021

V západní polovině Česka se v noci na dnešek na několika místech objevily bouřky. Meteorologové je podle výskytu blesků zaznamenali hlavně v Krušných horách, ale i nad Prahou a Plzní. Bouřky v zimě jsou spíše vzácné a obvykle méně plošné než ty letní. 

11:39
14. 1. 2021
!

Silničáři ve 14:00 pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny otevřou silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Uzavřená byla kvůli sněhu od úterý.

Silnice po sněžení v Praze.
11:17
14. 1. 2021

Sněhové přeháňky v noci zasáhly postupně většinu území Olomouckého kraje, dnes dopoledne se jejich četnost snížila. Rozbředlý sníh ráno pokrývá hlavní silniční tahy na Jesenicku a Šumpersku. Na méně používaných silnicích je ujetá vrstva s posypem. Správa silnic varovala řidiče, že v některých úsecích si musí dát pozor na sněhové jazyky.

Rozbředlý sníh je po nočním sněžení místy také na silnicích na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku. V severní části Olomoucka se místy tvoří sněhové jazyky.

Například sypače ŘSD ve středu aplikovaly na silnicích první třídy v Olomouckém kraji 128 tun soli a 61 453 litrů solanky. „Vozidla chemického posypu ve středu ujela 3221 kilometrů, kontrolní jízdy vyšly na 205 kilometrů,“ uvedla na sociálních sítích olomoucká pobočka ŘSD.

10:58
14. 1. 2021

Sněhová nadílka a povětrnostní podmínky nadále komplikují život řidičům i složkám integrovaného záchranného systému. Na silnici 345 v Chotěboři na Havlíčkobrodsku se srazila sanitka s nákladním automobilem. Nehoda je hlášena také z Březové na Svitavsku. Tam došlo k bočnímu střetu osobního vozidla s nákladním. Pozadu nezůstávají ani jižní Čechy. Bouralo se v Hosíně na Českobudějovicku. Srážka dodávky s osobním vozem na silnici 603 se naštěstí obešla bez zranění.  

10:44
14. 1. 2021

Podle zástupců ŘSD ve Středočeském kraji sněžení v kraji ustává. Teplota vzduchu i vozovek se drží výrazněji pod nulou. Místy stále fouká silnější vítr až 10 m/s. Dálnice jsou sjízdné.

10:23
14. 1. 2021

Sněžit v Krkonoších začalo ve středu odpoledne a nejvíce sněhu napadlo v asi dvouhodinovém intervalu před půlnocí. Například u hřebenové Luční boudy dnes ráno leželo asi půl metru sněhu. Na Černé hoře a v Obřím dole leželo podle dat automatických měřicích stanic asi 65 centimetrů sněhu. Polská horská služba varovala, že v závějích může být až 90 centimetrů sněhu. Turisté by na strmých a zledovatělých stezkách měli používat mačky.

Fotogalerie
58 fotografií