V Jeseníkách již několik dní platí 3. stupeň z pětibodové lavinové stupnice. V pátek 15. ledna došlo k tragickému úmrtí, kdy podle náčelníka Horské služby Vítězslava Kallera zasypala lavina skialpinistu. Jeho přátelé jej lokalizovali a přivolaní záchranáři vyhrabali a dlouho oživovali. Nakonec zemřel: „Ten člověk byl v nepravou chvíli na nepravém místě,“ komentoval tragédii Kaller.

Od 15. prosince eviduje Horská služba v Jeseníkách zhruba 90 zásahů. „Když to srovnáme s loňskem, tak nám ubylo zásahů na sjezdovkách. Ve stejném období loňského roku jsme jich měli třikrát víc, protože fungovala lyžařská střediska, kdežto letos vyjíždíme spíše do terénu,“ prozrazuje zkušený záchranář.

Nebezpečí na horách

Za svou téměř 18letou praxi sám zažil, jaké to je „svézt se v lavině“, a nebyl to příjemný pocit: „Není z toho úniku. Pokud se dostanete do obrovské masy sněhu, která vás zahrne, a jste už v ní, tak s tím člověk moc neudělá. Jde spíš o to, předejít tomu, aby se do ní člověk vůbec dostal,“ varuje Kaller. 

Kvůli protikoronavirovým restrikcím lidé znovuobjevili tzv. bivakování, kdy pěšky na sněžnicích chodí do terénu a zkouší tam přespávat v extrémních podmínkách v bivaku. V neděli 17. ledna to mohlo pro partu lidí dopadnout velmi špatně: „V tu noc hodně sněžilo, měli nad sebou celtu, která když zapadala sněhem, ještě foukalo a měli pod tou celtou udělaný záhrab. Celta na ně i se sněhem spadla, takže byli zasypaní. Byli ve spacácích, nemohli se z toho dostat a nakonec se dovolali nám,“ prozradil náčelník Horské služby Jeseníky.

Krkonoše

Ve středu ráno hlásily Krkonoše celkovou sněhovou pokrývku okolo 80 centimetrů. Od pondělního rána do úterního rána napadlo 15 centimetrů nového sněhu. „Platí již několik dnů lavinový stupeň číslo dva z pětibodové stupnice. Sníh je stabilizovaný a sněhová vrstva by se neměla samovolně uvolňovat. A pokud se tak stane, tak pouze na strmých místech na 40 stupňů,“ shrnul stav náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Stejně jako v Jeseníkách mají letos méně práce: „Tím, že není sjezdové lyžování, tak výjezdů je míň, než jsme zvyklí. Pokud bych to měl srovnat se stejným obdobím za loňský rok, tak letos máme čtvrtinu úrazů, než co jsme měli loni. Od prosince se to teď pohybuje kolem 150 úrazů, za loňský rok jsme měli touto dobou 600,“ vypočítával Jirsa.

Během posledních dnů řešili více úrazů z pěší turistiky, kdy lidé uvízli na náledí a volali pomoc. Jindy zase museli pomoci dvěma mladým lidem, kteří v třetí prosincový víkend vyrazili na Sněžku pouze v teplákách a teniskách: Byli opravdu nevybavení a špatně odhadli túru, takže byli i vyčerpaní," hodnotil zásah náčelník Horské služby Krkonoš.

Základní pravidla pro cestování po horách:

1) Nepřeceňovat své síly, vhodně se obléct, dobře si rozplánovat túru a zjistit si informace o aktuální situaci na plánované cestě na této webové stránce.
2) Informovat o své cestě příbuzné a kontaktovat je, když ukončíte túru.
3) Dodržovat pokyny v terénu.
4) Mít s sebou nabitý, funkční telefon, mít ho u sebe uložený v teple, aby se chladem rychleji nevybil. Ideálně mít i powerbanku.
4) Mít nainstalovanou aplikaci Záchranka, nebo znát číslo na Horskou službu 1210.

Jak hledají záchranáři zapadané lidi v lavinách a jestli ubylo v posledních dnech turistů na horách, se dozvíte v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Náčelníci horských služeb bijí na poplach. Lidi lezou v teplákách a teniskách do hor Blesk

Fotogalerie
53 fotografií