Husté sněžení dnes ráno komplikuje provoz například na silnicích v Olomouckém kraji, na kterých je několik centimetrů rozbředlého sněhu. Sněžit začalo v kraji v nočních hodinách. Rozbředlý sníh pokrývá silnice v horských oblastech i nižších polohách. Na méně důležitých silnicích je vrstva ujetého sněhu s posypem.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Opatrně by ráno měli řidiči jezdit také po dálnicích. Kluzké jsou kvůli rozbředlému sněhu dálnice D35, D46 a D1. V kraji stále sněží, což snižuje dohlednost.

Na jihu Moravy mohou namrzat silnice

Silnice v Jihomoravském kraji mohou dnes ráno namrzat, řidiči by měli být opatrní. Vyplývá to z webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Místy padá déšť se sněhem, na Vyškovsku se objevuje mrznoucí mrholení, na Břeclavsku a Hodonínsku je nasněženo.

Teploty se v kraji pohybují od minus dvou stupňů Celsia do jednoho stupně nad nulou. Fouká slabý a proměnlivý vítr. V okolí dálnice D1 může být snížená dohlednost vlivem srážek a v úseku na Vyškovsku může být rozbředlý sníh. V okolí dálnice D2 padá déšť se sněhem.

Komunikace v kraji jsou holé, mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Námraza hrozí především na Vyškovsku, Brněnsku a v Brně. Kvůli sněhovým srážkám a teplotám okolo bodu mrazu vyjelo kolem půl druhé ráno v Brně do terénu všech 21 posypových vozů společnosti Brněnské komunikace.

Na Vysočině se může tvořit mlha

Silnice na Vysočině a jihu Čech jsou s opatrností sjízdné. Leží na nich místy nová vrstva sněhu, hlavní tahy jsou po solení mokré. Dobrou viditelnost na silnicích může komplikovat mlha, na Vysočině mrznoucí. Vyplývá to z informací správců silnic.

Teploty jsou po ránu pod bodem mrazu. Na silnicích se někde mohou tvořit zmrazky. Na silnicích nižších tříd leží místy ujetá či zledovatělá vrstva sněhu. Týká se to hlavně silnic ve vyšších polohách a lesních úseků v místech, kde se nepoužívá chemické ošetření silnic.

Podle předpovědi meteorologů bude dnes v Jihočeském kraji zataženo a hlavně na horách může znovu sněžit. Nejvyšší denní teploty vystoupají ke třem stupňům Celsia, v noci klesnou k minus čtyřem.

Obdobné podmínky budou i na Vysočině. Sněžit má hlavně v severozápadní části kraje. Vítr bude mít rychlost do 50 kilometrů za hodinu.

Na Zlínsku uvázl kamion

Sněžení komplikuje sjízdnost i na silnicích v Moravskoslezském kraji. Kvůli přeháňkám silničáři varují před sníženou dohledností.

Na chemicky ošetřovaných vozovkách leží po nočním sněžení rozbředlý sníh, na inertních úsecích pak ujetá nebo nová vrstva sněhu. Například na cestách nižších tříd na Opavsku může vrstva nového sněhu dosahovat až sedm centimetrů. Také na dálnici D1 musí řidiči počítat s rozbředlým sněhem.

Podobná situace panuje ve Zlínském kraji, jehož celé území v noci zasáhlo sněžení. Vozovky mohou místy namrzat. Na rozbředlý sníh si ráno musí dát pozor řidiči na Vsetínsku, Zlínsku, Kroměřížsku i Uherskohradišťsku. V mokrém sněhu dnes ráno u Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku uvázl kamion.

Do hor jen se zimní výbavou

Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji jsou dnes sjízdné s velkou opatrností. Na horských cestách leží ujetá vrstva sněhu, sněží i v nížinách. Silničáři mají v provozu veškerou techniku.

Sněhové jazyky se objevují v Krušných horách. Policisté doporučují vyjíždět do hor pouze se zimní výbavou. Sypače křižují hlavní cesty v obou krajích. Pluhy potkají řidiči v horských úsecích.

V Libereckém kraji v okrese Semily řeší policisté nehodu u obce Chuchelna, kde se osobní auto několikrát převrátilo na střechu a skončilo mimo vozovku.

Výstraha kvůli náledí

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. V celém Česku se také může tvořit náledí. Stále rovněž platí výstraha před silným větrem a povodňová bdělost v částech Jihomoravského a Zlínského kraje.

Hladina Tiché Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku ráno vystoupala na první stupeň povodňové aktivity. V 09:00 hladina řeky klesla pod úroveň povodňového stupně. Na Rychnovsku stouply i hladiny Divoké Orlice, Kněžné a Dědiny, ale povodňového stupně nedosáhly. Vyplývá to z dat hradeckého dispečinku Povodí Labe.

Hladina Tiché Orlice v Čermné nad Orlicí dnes ráno vystoupala až na 186 centimetrů a hranici prvního povodňového stupně překonala o šest centimetrů. Před příchodem oblevy se hladina řeky pohybovala kolem 60 centimetrů.

Fotogalerie
20 fotografií