Lidé by v nejvíc zasažených oblastech neměli vycházet ani vyjíždět, pokud to lze. Situaci může zhoršit sněžení, které zasáhne většinu republiky. Nejvíc sněhu, často i mokrého a těžkého, napadne na severozápadě Čech, do pondělního rána místy až 25 centimetrů.

"V sobotu večer a v průběhu neděle se hlavně v jižní polovině území může vyskytnout zmrzlý nebo mrznoucí déšť, při kterém se bude tvořit i velmi silná ledovka. Největší pravděpodobnost silné a velmi silné ledovky je na jihovýchodě území, kde se silná vrstva ledovky bude tvořit zejména v průběhu nedělního odpoledne a večera. Vzhledem k očekávaným nízkým teplotám může ledovka přetrvávat i v následujících dnech," uvedli dnes meteorologové.

Kde bude pršet, kde sněžit? Sledujte radar Blesku

Výstraha na velmi silnou ledovku s extrémním nebezpečím platí pro Veselí nad Moravou v Jihomoravském kraji a pro okolí měst Luhačovice, Otrokovice, Rožnov pod Radhoštěm, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Valašské Klobouky, Vizovice, Vsetín a Zlín ve Zlínském kraji.

Silná ledovka se může tvořit v částech kraje Vysočina, Jihomoravského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje, pro zbytek republiky s výjimkou severních regionů platí do nedělního večera výstraha před ledovkou.

Hrozí nehody i výpadky proudu

Kvůli extrémní ledovce může být chůze i jízda autem téměř nemožná, upozornili meteorologové. Hrozí úrazy a častější nehody, lze čekat výpadky v dodávkách elektřiny, zásobování i zdravotnických služeb. Hrozí lámání a pády stromů či stožárů elektrických vedení, dráty se mohou lámat. "Doporučuje se pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem," uvedl ČHMÚ.

Během nedělního večera a v noci na pondělí budou srážky postupně na celém území přecházet ve sněhové. Do pondělního poledne může místy napadnout deset až 25 centimetrů sněhu. Méně sněžit má na jihovýchodě a severozápadě republiky, tedy ve větší části Jihomoravského, Zlínského a Karlovarského kraje

Sněžilo ve středních Čechách

ČHMÚ pro sobotu vydal i výstrahu před sněhem pro Ústecký a Liberecký kraj. „Do nedělního rána může napadnout místy 7 až 15 cm mokrého a těžkého sněhu,“ varují meteorologové.

Ve středních Čechách v průběhu soboty místy sněžilo, řidiči by měli být opatrní. Většina hlavních tahů je mokrá po chemickém ošetření, na řadě silnic nižších tříd je vrstva nového sněhu.

Místy může být snížená dohlednost kvůli srážkám, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Na silnicích druhé a třetí třídy na Kolínsku, Kutnohorsku a Nymbursku by šoféři měli počítat s vrstvou nového sněhu. Cesty jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na dálnici D7 a silnici 16 na Kladensku je místy rozbředlý sníh.

Na 18 místech povodňová bdělost

Hladiny některých řek v uplynulých dnech dosáhly povodňových stupňů po oblevě, tání sněhu a dešti. Řada toků zůstává v prvním povodňovém stupni. Na sobotu a neděli však hlásili meteorologové ochlazení - a místy právě i sněžení. Obleva tak další vodu do koryt řek nepřinese, občasný déšť ano.

Na 18 místech na tocích v České republice přetrvává první povodňový stupeň, tedy stupeň bdělosti. Platil pro hladiny řek a potoků v Ústeckém, Jihočeském, Jihomoravském a Středočeském kraji a na Vysočině.

Hasiči odčerpávali vodu ze sklepa rodinného domu v Benešově nad Ploučnicí (5.2.2021)
Autor: Hasiči Benešov nad Ploučnicí

Zaplavené silnice

V Ústeckém kraji platí první stupeň na dvou místech, a to na Labi v Děčíně a na Bílině v Ústí nad Labem. Ve Středočeském kraji se drží nad normálem Sázava, Berounka a Blanice.

Hladina Labe v Děčíně stoupla na první stupeň povodňové aktivity v pátek ráno. Město Děčín se na zvednutí hladiny řeky připravovalo od čtvrtka, kdy rozhodlo o stavbě protipovodňové zdi. „Současně došlo k uzavření podjezdu pod Tyršovým mostem na levém břehu Labe,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí města Luděk Stínil. V Děčíně je zatím zaplavená jedna silnice, a to do Dolního Žlebu, do místní části vede železnice.

Voda z rozlité řeky Moravy zatopila silnici mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi na Šumpersku (5.2.2021)
Autor: ČTK/Luděk Peřina

Na jihu Moravy stále platí první povodňový stupeň na Svratce ve Veverské Bítýšce. Hladina od pátečního odpoledne mírně klesla. Na stejné řece je bdělost také v Brně v ulici Poříčí, řeku ale v tomto místě ovlivňují manipulace vodohospodářů na brněnské přehradě. První stupeň je také na Dyji v Ladné, což rovněž ovlivňuje manipulace na novomlýnských nádržích.

Na jihu Čech první povodňový stupeň platí na Nežárce, Lužnici, Černovickém a Hamerském potoce. Voda na většině míst dál klesá.

První povodňový stupeň na Vysočině přetrvává na řece Jihlavě v obci Bransouze a v Ptáčově na Třebíčsku.

V Olomouckém kraji se už řeky vrátily k normálnímu stavu, ale následky zvýšené hladiny stále způsobují komplikace na některých silnicích v regionu. Dočasně zavřená je silnice u obce Nová Hradečná na Olomoucku a také úsek silnice mezi Lukavicemi a Bohuslavicemi na Šumpersku.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Fotogalerie
26 fotografií