Od nedělního večera má ve většině Česka znovu sněžit, může napadnout výjimečně i 20 centimetrů sněhu. Zejména na Moravě hrozí silná ledovka.

Nejvíce klouzat to dnes a zítra bude ve Zlínském a Jihomoravském kraji. Kvůli extrémní ledovce může být chůze i jízda autem téměř nemožná, upozornili meteorologové. Hrozí úrazy a častější nehody, lze čekat výpadky v dodávkách elektřiny, zásobování i zdravotnických službách. Mohou padat nebo se lámat stromy, stožáry a dráty elektrického vedení. „Doporučuje se pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem,“ uvedl ČHMÚ.

Meteorologové už v sobotu upozornili, že namrzat mohou nejen silnice a chodníky. Ledovka může vznikat i na stromech a drátech elektrického vedení, což může komplikovat dopravu a dodávky proudu. Škody na stromech i drátech elektrického vedení může způsobit i těžký mokrý sníh. Motoristé by měli sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně, se zimní výbavou a při cestách do hor přibalit sněhové řetězy.

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy na zemský povrch dopadají kapky přechlazené vody nebo kapky dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Taková voda při dopadu okamžitě zmrzne a tvoří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především mnohdy naprosto hladká. Oproti náledí vzniká ledovka nejen na cestách, ale i na větvích, drátech a podobně.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Navíc hrozí i lámání a pády stromů pokrytých ledovkou, i dráty se mohou lámat. Zejména sever Česka pak v pondělí čeká sněžení, kdy napadne až 25 centimetrů nového sněhu. Nejchladněji bude v úterý, kdy nad ránem naměříme až minus 18 stupňů.

V Pardubickém kraji zůstával ráno na silnicích místy sníh, po solení rozbředlý, po pluhování vrstva ujetého sněhu. V oblastech Lanškrouna a Svitav některé silnice zafoukával vítr sněhem, místy se tvořily slabé sněhové jazyky.

Silnice v Královéhradeckém kraji byly ráno po předchozím sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Na dálnici D11 a na některých dalších silnicích v kraji byl ráno sníh po solení rozbředlý, především na vedlejších silnicích se místy držela vrstva sněhu. Ve vyšších polohách kraje se vlivem silného větru tvořily sněhové jazyky a závěje, v okrese Jičín byla neprůjezdná silnice Pecka - Vřesník.

Na silnicích v jižní části Vysočiny se může vyskytovat námraza. Problémy mohou vznikat především na úsecích, kde se nesmí solit. „V noci jsme silnice projížděli třikrát. Kde se smí používat sůl, zůstává většinou na vozovce břečka. Ale v místech, kde můžeme používat jen inertní posyp, to bude horší,“ řekl dispečer Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Aleš Hubený.

Silnice na jihu Moravy mohou na Hodonínsku a Blanensku namrzat, i v ostatních částech kraje ale silničáři řidiče vybízejí k opatrnosti. Po mírném nočním sněžení je podle silničářů v Brně a na Brněnsku v polohách nad 400 metrů nad mořem na silnici vrstva sněhu krytá posypem.

Namrzající déšť dnes dopoledne na jihu Moravy komplikoval dopravu. Do 12:30 hodin se na území kraje staly tři desítky nehod, uvedl na internetových stránkách krajského policejního ředitelství mluvčí Bohumil Malášek. Podle webu silničářů se tvoří náledí i odpoledne.

„Většina komunikací i přes chemické ošetření namrzá. Zvlášť ve vyšších polohách, v lesích, a na komunikacích nižších tříd se na vozovce tvořila ledovka. Nebezpečná je i chůze na neošetřených chodnících,“ varoval policejní mluvčí.

Jen do 10:00 dnes ráno nahlásili lidé asi dvě desítky nehod, dalších 11 nehod přibylo do 12:30. V souvislosti s náledím policisté řeší i jednu méně obvyklou nehodu. „Ráno se v Brně v ulici Úvoz zranil muž jedoucí na koloběžce. Ten nezvládl řízení a srazil se s osobním autem. Policisté nyní zjišťují příčinu nehody. Zda byla důsledkem kluzké vozovky či koloběžkářova stavu. Po nehodě totiž nadýchal půldruhé promile,“ uvedl Malášek.

Kvůli namrzlému trakčnímu vedení se dopoledne zkomplikovala doprava na hlavní železniční trati mezi Brnem a Břeclaví, tedy v hlavním železničním koridoru ve směru na Slovensko a Rakousko. Správa železnic námrazu od odpoledne odstraňuje, potíže postihly přibližně desítku vlaků, řekli ČTK mluvčí Českých drah a Správy železnic. Trať je už částečně průjezdná, zcela průjezdná by měla být během odpoledne.

„Na trati Vranovice- Šakvice, která je součástí koridoru, byl zastaven provoz od 8:45. Ve druhé koleji probíhalo odstraňování námrazy na trakčním vedení, v první koleji byl umožněn provoz nezávislou trakcí, tedy motorovým jednotkám. Po poledni byla námraza odstraněna a elektrické vlaky v druhé koleji mohou jezdit, teď probíhá odstraňování námrazy v první koleji,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

S ledovkou musejí řidiči počítat ve Zlínském kraji například na silnici III/36747 v Halenkovicích na Zlínsku, a to v délce téměř tří kilometrů. Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku.

Nový sníh na severu Moravy i ve Slezsku

Silnice na severu Olomouckého kraje pokrývá sníh. Na rozbředlý sníh místy motoristé narazí také na vozovkách na Olomoucku. Na severu kraje se navíc vinou silného větru v některých úsecích tvoří sněhové jazyky. Silničáři před nimi varují například na horské silnici II/369 mezi Ostružnou a Ramzovou na Jesenicku.

Také silnice v Moravskoslezském kraji jsou po nočním sněžení sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Po chemickém ošetření jsou na silnicích zbytky rozbředlého sněhu nebo jsou vozovky mokré a místy sněžení stále zhoršuje dohlednost. V Jeseníkách na Bruntálsku a v Beskydech na Frýdecko-Místecku je ve vyšších polohách ujetá sněhová vrstva krytá posypem. Na Opavsku se místy tvoří sněhové jazyky.

Zrádná situace. Pozor na mrznoucí mrholení

Na řadě míst na jihočeských silnicích se tvoří náledí. Způsobuje ho mrznoucí mrholení. Silničáři vozovky solí nebo sypou štěrkem, ale přesto nevylučují to, že se náledí může nadále tvořit. „Námraza je jen na určitých místech. Je to zrádné v tom, že řidiči mohou jet dlouho po relativně bezpečné vozovce, ale pak vjedou na náledí,“ uvedl dispečer krajské správy a údržby Jan Hausel.

Největší problémy mohou být na Českobudějovicku v okolí Nových Hradů, Trhových Svinů a Lišova, na Písecku kolem Milevska, na Jindřichohradecku u Dačic, Slavonic a Nové Bystřice a na Prachaticku kolem Vimperku.

Silnice na severu Čech byly dnes ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. V Ústeckém kraji leží místy vrstva sněhu, silničáři ji ošetřili posypem. Na Chomutovsku a Teplicku leží rozbředlý sníh. V Libereckém kraji by si měli dát řidiči pozor na ujetou zledovatělou vrstvu sněhu ve vyšších polohách.

Mlha i rozbředlý sníh

Středočeské hlavní tahy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Většina jich je mokrá po chemickém ošetření, ale například na dálnici D5, D7 a D10 jsou stále místy zbytky rozbředlého sněhu, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. V Příbrami havaroval autobus, nikdo se nezranil, řekl ČTK policejní mluvčí Pavel Truxa.

Do nedělního večera platí varování meteorologů před ledovkou vyjma severních regionů. Podle policejního mluvčího Pavla Truxy v regionu ale dnes výrazně nepřibylo nehod, nestala se ani žádná hromadná nehoda.

Na silnicích nižších tříd byly ráno na Benešovsku a Příbramsku zledovatělé úseky ošetřované inertním posypem. Při nehodě v příbramské Obecnické ulici havaroval nejen autobus, ale posléze i sypač. „V autobuse jel sám řidič,“ uvedl Truxa.

Na Berounsku, Kolínsku, Kladensku, Kutnohorsku, Mělnicku, Nymbursku a Mladoboleslavsku zůstávají na vozovce zbytky rozbředlého sněhu.

Teploty ve středních Čechách jsou nyní od minus šesti do minus jednoho stupně Celsia. V některých částech regionu mrholí nebo se objevují sněhové přeháňky. Podle výstrahy meteorologů může do pondělí napadnout přes deset centimetrů sněhu.

Únor nadále studený

Na předčasné jaro zapomeňte! Podle dlouhodobé předpovědi bude zbytek února a začátek března dokonce ještě chladnější, než je obvyklé. Navíc bude i více sněžit či pršet. Nejvíc srážek spadne hned první týden měsíční předpovědi, tedy od 8. do 14. února. Naopak první březnový týden by měl být stále chladný, avšak alespoň suchý.

V dalších dnech čekají meteorologové silné mrazy, kdy teploty mohou v noci podle týdenní předpovědi počasí klesnout až pod minus 15 stupňů Celsia. Teploměr bude většinou ukazovat pod nulou i přes den.

Jak bude?

Dnes: Zataženo, na severu sněžení, na jihu mrznoucí déšť, ledovka. Den -6 až -2, na jihozápadě -2 až +3 °C.

Zítra: Zataženo se sněžením, na jihovýchodě mrznoucí déšť, ledovka. Noc -10 až -6, den -8 až -4 °C.

Úterý: Oblačno až polojasno, místy občasné sněžení. Den -13 až -8, noc -8 až -3 °C.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová. Blesk

Fotogalerie
39 fotografií